Nie masz pomysłu na obiad? Wszystko Ci się przejadło i nic Ci już nie smakuje? Koniecznie musisz spróbować greckich kotlecików. Istnieje wiele przepisów na te kotlety, lecz zapewniam że nasz jest sprawdzony i danie z pewnością wyjdzie pyszne.
Kotlety greckie możemy robić z różnego rodzaju mięsa mielonego – np. z mielonego z indyka czy wieprzowo – wołowego. To od Ciebie zleży jakie danie zaserwujesz w poszczególnym dniu. Z każdego rodzaju mięsa kotleciki greckie wyjdą smaczne.
Składniki na drobiowe kotleciki greckie – przepis
Do przygotowania koletów greckich potrzebować będziemy:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 150 g kaszy gryczanej
- dwa jajka
- dwa ząbki czosnku
- dwie cebule
- mąka
- olej słonecznikowy
- 200 g sosu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie koletów greckich krok po kroku
Krok 1. Przygotowanie koletów zaczynamy od dokładnego przepłukania kaszy gryczanej. Płukamy ją na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według zaleceń producenta i odstawiamy do ostudzenia.
Krok 2. Mięso wraz o obraną jedną cebulą i czosnkiem przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę mięsną. Na koniec dodajemy zimną kaszę gryczaną i mieszamy dokładnie całość.
Krok 3. Z masy mięsnej formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 4. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju na którym poprzednio smażyliśmy kotlety. Dodajemy do niej sos pomidorowy i zanurzamy w nim nasze kotleciki. Całość dusimy około 15-20 minut. Gotowe! Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>