Prawie każdy ma swój własny unikalny przepis na kotlety mielone. W zależności od tego co lubią domownicy często dodawane są takie dodatki jak papryka czy pieczarki. Jednak kiedyś ten niesamowicie smakowity obiad najczęściej robiło z najprostszych składników, a wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły! Tradycyjne kotleciki nie mają sobie równych, a jeden kęs wystarczy aby poczuć się znów jak u mamy.
Składniki na pyszne kotlety mielone – szybki przepis
- kilogram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- 2 cebule
- 50 gram masła
- mleko do namoczenia bułki
- olej
- bułka tarta do obtoczenia
- 50 ml wody
Przepis na kotlety mielone krok po kroku
Krok 1. Na początek obieramy cebule i kroimy je w drobną kosteczkę. Następnie smażymy ją na maśle aż do zeszklenia. Gdy już będzie gotowa odstaw ją do wystudzenia.
Krok 2. W dalszej kolejności należy namoczyć bułkę w mleku, a po chwili zmielić w maszynce. Jeżeli nie posiadamy maszynki świetnie sprawdzi się również widelec – rozgnieć nim dokładnie namoczoną bułkę, a osiągniesz podobny efekt.
Krok 3. Wyłóż mięso do szklanego naczynia, a następnie dodaj zmieloną bułkę oraz wystudzoną cebulkę. Potem dodaj wszystkie pozostałe składniki, czyli: jajka, wodę, sól oraz pieprz.
Krok 4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania zbitej masy. Nie przejmuj się, jeżeli masa jest odrobinę klejąca, ponieważ właśnie taka powinna być.
Krok 5. Rozgrzej olej na patelni, a gdy już będzie gotowy, zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety mielone, obtocz w bułce tartej i usmaż.
Domowe kotlety mielone to nie tylko kwintesencja maminych obiadów, ale przede wszystkim oszczędność pieniędzy. W przeciwieństwie do wielu przepisów pojawiających się w sieci, do wykonania tego nie potrzeba wielu składników, a jest na prawdę przepyszny.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>