Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego, które lubisz najbardziej, polecamy wypróbować autorski przepis siostry Anastazji. Domowy przepis z farszem z ziemniaków, sera i cebuli sprawi, że Twoje pierogi z pewnością zyskają wyjątkowy, delikatny smak, któremu trudno się oprzeć!
Siostra Anastazja jest niezwykłą postacią, która od lat zachwyca swoich czytelników nowymi przepisami. Nie tylko wydała ponad 15 książek, które można kupić niemal na każdej poczcie, ale ma również swojego własnego kulinarnego bloga! Kobieta może pochwalić się wieloma domowymi przepisami na pyszne dania, w tym między innymi na smakowite pierogi ruskie.
Składniki na pierogi ruskie siostry Anastazji:
Sekretem pysznego smaku pierogów z pewnością nie są wymyślne dodatki, a ilość tych podstawowych oraz sposób przygotowania dania przez siostrę Anastazję. Warto zwrócić uwagę w jaki sposób wyrabiać ciasto, ponieważ to właśnie dzięki niemu pierogi ruskie będą delikatne i pyszne.
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko
- ½ kg mąki pszennej
Farsz:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 200-300 g białego sera
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przepis siostry Anastazji na pierogi ruskie krok po kroku:
Krok 1. Do przygotowania pierogów potrzebne będą ugotowane ziemniaki, które ugnieciemy gładko, następnie dodaj do nich biały ser i ponownie ugnieć całość.
Krok 2. Następnie obierz i pokrój w kostkę cebulę, podsmaż ją, aż uzyska złotą barwę. Potem dodaj ją do farszu.
Krok 3. Uszykuj stolnicę i wysyp na nią przesianą przez sitko mąkę, następnie zrób na jej środku wgłębienie i wbij jedno jajko. Na koniec dodaj sól i wodę.
Krok 4. Teraz nadszedł czas na najważniejszą część przygotowywania pierogów – wyrabianie ciasta. Farsz z podanych składników w przepisie wyjdzie z pewnością pyszny, jednak ciasto to nie taka prosta sprawa. Wyrabiaj je przez kilka minut, tak aby stało się gładkie i elastyczne.
Krok 5. Rozwałkuj ciasto tak, aby uzyskać grubość na około 2 mm, następnie powykrawaj koła szklanką.
Krok 6. Do każdego koła z ciasta nałóż farsz, potem dokładnie zalep pierogi ruskie, by ich wnętrze nie wypłynęło podczas gotowania.
Krok 7. Do wrzącej, osolonej wody włóż ulepione pierogi, a następnie gotuj je przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>