Makowa panienka to ciasto, które musi znać każdy, jest idealne na nadchodzące święta. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu.
Składniki na ciasto makowa panienka – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki suchego maku
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Do przygotowania kremu potrzebujemy:
- 700 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 200 g masła lub dobrej margaryny
- dodatkowo brzoskwinie z puszki
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto: jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 22 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 3. Kolejno pół litra mleka należy zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Miękkie masło należy dokładnie zmiksować. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami wystudzony budyń. Miksujemy na gładką masę, którą dzielimy na trzy części.
Krok 4. Jeden blat ciasta przekładamy ponownie do formy i posmarujemy pierwszą częścią masy. Układamy brzoskwinie pokrojone w kawałki i smarujemy drugą częścią masy. Przykrywamy drugim blatem makowego ciasta i znów smarujemy resztą kremu. Ciasto schładzamy w lodówce.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>