Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

0
5167
przepis babka cytrynowa

Babka cytrynowa to hit wśród każdego, kto próbował kiedykolwiek ją upiec. Z pewnością ucieszy Cię, że jest to jeden z tych przepisów, który nie potrzebuje dużej ilości składników, a Ty nie musisz poświęcać połowy dnia na stanie w kuchni. Ponadto, ta babka jest po prostu przepyszna!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Babka cytrynowa – składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mąki (250 ml)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • Cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka masła do wysmarowania foremki
  • Łyżka bułki tartej do obsypania formy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szybkie ciasto kakaowe. Idealny pomysł na smaczny deser

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Szybki przepis – babka cytrynowa w której się zakochasz

Krok 1. Aby przygotować babkę, na początek sparz cytrynę oraz dobrze ją wyszoruj. Następnie zetrzyj na tarce skórkę (którą również dodamy w późniejszym etapie do ciasta), a z cytryny wyciśnij cały sok.

Krok 2. Przygotuj miskę i włóż do niej kolejno: masło, cukier, cukier waniliowy, a potem wymieszaj całość mikserem aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Krok 3. Gdy konsystencja naszego ciasta będzie odpowiednia zmniejsz obroty miksera, a następnie po kolei dodawaj po jednym jajku. Następnie możesz odłączyć mikser.

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Krok 4. Najpierw do zmiksowanej masy dodaj przesiane przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Teraz możesz dodać skórkę oraz sok z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Krok 5. Na koniec wysmaruj foremkę masłem, obsyp bułką tartą i wlej w nią ciasto. Babka cytrynowa powinna być pieczona w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, jednak po tym czasie warto sprawdzić czy jest odpowiednio dopieczona wbijając w nią patyczek.

Krok 6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostać do wystygnięcia, dopiero gdy przestygnie możesz wyciągnąć ją z formy. Górę polej lukrem i posyp wybranymi dodatkami – z pewnością świetnie sprawdzą się kandyzowane owoce czy ozdobne cukiereczki.

DZISIAJ GRZEJE:  Smakowity i prosty mazurek z krówek. Przepis na ciasto z cukierków od lat robi furorę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here