Babka cytrynowa to hit wśród każdego, kto próbował kiedykolwiek ją upiec. Z pewnością ucieszy Cię, że jest to jeden z tych przepisów, który nie potrzebuje dużej ilości składników, a Ty nie musisz poświęcać połowy dnia na stanie w kuchni. Ponadto, ta babka jest po prostu przepyszna!
Babka cytrynowa – składniki:
- 1 cytryna
- 2 szklanki mąki (250 ml)
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (250 ml)
- Cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżka masła do wysmarowania foremki
- Łyżka bułki tartej do obsypania formy
Szybki przepis – babka cytrynowa w której się zakochasz
Krok 1. Aby przygotować babkę, na początek sparz cytrynę oraz dobrze ją wyszoruj. Następnie zetrzyj na tarce skórkę (którą również dodamy w późniejszym etapie do ciasta), a z cytryny wyciśnij cały sok.
Krok 2. Przygotuj miskę i włóż do niej kolejno: masło, cukier, cukier waniliowy, a potem wymieszaj całość mikserem aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krok 3. Gdy konsystencja naszego ciasta będzie odpowiednia zmniejsz obroty miksera, a następnie po kolei dodawaj po jednym jajku. Następnie możesz odłączyć mikser.
Krok 4. Najpierw do zmiksowanej masy dodaj przesiane przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Teraz możesz dodać skórkę oraz sok z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Na koniec wysmaruj foremkę masłem, obsyp bułką tartą i wlej w nią ciasto. Babka cytrynowa powinna być pieczona w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, jednak po tym czasie warto sprawdzić czy jest odpowiednio dopieczona wbijając w nią patyczek.
Krok 6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostać do wystygnięcia, dopiero gdy przestygnie możesz wyciągnąć ją z formy. Górę polej lukrem i posyp wybranymi dodatkami – z pewnością świetnie sprawdzą się kandyzowane owoce czy ozdobne cukiereczki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>