Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

Babka cytrynowa to hit wśród każdego, kto próbował kiedykolwiek ją upiec. Z pewnością ucieszy Cię, że jest to jeden z tych przepisów, który nie potrzebuje dużej ilości składników, a Ty nie musisz poświęcać połowy dnia na stanie w kuchni. Ponadto, ta babka jest po prostu przepyszna!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Babka cytrynowa – składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mąki (250 ml)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • Cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka masła do wysmarowania foremki
  • Łyżka bułki tartej do obsypania formy

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szybkie ciasto kakaowe. Idealny pomysł na smaczny deser

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Szybki przepis – babka cytrynowa w której się zakochasz

Krok 1. Aby przygotować babkę, na początek sparz cytrynę oraz dobrze ją wyszoruj. Następnie zetrzyj na tarce skórkę (którą również dodamy w późniejszym etapie do ciasta), a z cytryny wyciśnij cały sok.

Krok 2. Przygotuj miskę i włóż do niej kolejno: masło, cukier, cukier waniliowy, a potem wymieszaj całość mikserem aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Krok 3. Gdy konsystencja naszego ciasta będzie odpowiednia zmniejsz obroty miksera, a następnie po kolei dodawaj po jednym jajku. Następnie możesz odłączyć mikser.

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Krok 4. Najpierw do zmiksowanej masy dodaj przesiane przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Teraz możesz dodać skórkę oraz sok z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Krok 5. Na koniec wysmaruj foremkę masłem, obsyp bułką tartą i wlej w nią ciasto. Babka cytrynowa powinna być pieczona w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, jednak po tym czasie warto sprawdzić czy jest odpowiednio dopieczona wbijając w nią patyczek.

Krok 6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostać do wystygnięcia, dopiero gdy przestygnie możesz wyciągnąć ją z formy. Górę polej lukrem i posyp wybranymi dodatkami – z pewnością świetnie sprawdzą się kandyzowane owoce czy ozdobne cukiereczki.

DZISIAJ GRZEJE:  Smakowity i prosty mazurek z krówek. Przepis na ciasto z cukierków od lat robi furorę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here