Staropolski piernik długodojrzewający. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto

0
12412

Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, jednak ciasto na staropolski piernik długodojrzewający trzeba przygotować dużo wcześniej. To dzięki długiemu leżakowaniu będzie miało swój niesamowity, pyszny smak. Ten przepis nie ma sobie równych.

Staropolski piernik długodojrzewający zawsze jest rozchwytywany na świątecznych spotkaniach rodzinnych. Nic dziwnego, ponieważ w przygotowanie go wkładam ogrom serca i też trochę czasu 😉 Jednak każda minuta spędzona w kuchni jest tego warta, ponieważ ten domowy przepis jest obłędny i zawsze się udaje.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszny sernik podwójnie mleczny. Przepis na delikatne i puszyste ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Składniki na staropolski piernik długodojrzewający:

Do przygotowania piernika z naszego przepisu oprócz poniższych składników potrzebne jeszcze będą powidła śliwkowe oraz masa marcepanowa lub orzechowa do przełożenia ciasta. Na masę marcepanową przepis znajdziesz u dołu strony.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g miodu naturalnego
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce, jeżeli używamy domowej przyprawy wystarczy 50 g)
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie dla ciemniejszego koloru)

*Szklanka o pojemności 250ml

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka sypana – wersja ekspresowa. Zmodyfikowany przepis na wyśmienite ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze pierogi na świecie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Staropolski piernik długodojrzewający – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności w garnku umieszczamy miód, cukier i masło, następnie całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszamy, tak aby składniki dobrze się połączyły, potem odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2. W tym czasie rozpuść sodę w mleku, a następnie połącz ją z wystudzoną masą miodową. Potem dodaj do całości mąkę, jajka, sól oraz przyprawę korzenną.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Krok 3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie przełóż ciasto do porcelanowego, kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryj je czystą ściereczką i obwiąż dookoła gumką, potem odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki lub na balkon). Tak przygotowane ciasto powinno leżakować od 4 do 6 tygodni, im dłużej tym lepiej.

staropolski piernik długodojrzewający przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach

Krok 4. Staropolski piernik długodojrzewający najlepiej piec około 2-3 dni przed świętami, wtedy wyjdzie najlepszy.

Krok 5. Nim przystąpimy do pieczenia należy ogrzać ciasto w temperaturze pokojowej. Następnie musimy je podzielić na dwie równe części.

Krok 6. Ułóż na blacie papier do pieczenia wielkości blachy w której będzie się piekło ciasto, następnie wyłóż na niego masę piernikową i rozwałkuj ją na około 5 mm grubości.

DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę
DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

Krok 7. Przenieś ciasto na blachę i piecz przez około 18 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie to samo wykonaj z drugą połową ciasta.

Krok 8. Gdy blaty piernikowe już wystygną, kroimy je na paski (szerokość dobieramy według własnych upodobań), potem przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi oraz ulubioną masą (orzechową lub marcepanową).

Krok 9. Staropolski piernik długodojrzewający przekładamy tyle razy ile chcemy – ja najczęściej używam cztery paski ciasta na jeden piernik. Następnie przykrywamy go papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy (np. ciężką książką lub deską do krojenia). Odstawiamy ciasto na kilka godzin.

Krok 10. Na koniec gotowe pierniki polewamy roztopioną, gorzką czekoladą i ozdabiamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z rosą - polecam

staropolski piernik długodojrzewający przepis

Masa marcepanowa do przekładania piernika – składniki i przepis:

  • 250 g gotowej masy marcepanowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kieliszek rumu

Aby przygotować masę do przełożenia piernika wystarczy wszystkie składniki razem zmiksować. Podczas przekładania warto pod i na masę nałożyć cieniutką warstwę powideł, dzięki czemu masa będzie lepiej przylegać do ciasta.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

staropolski piernik długodojrzewający przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Pieczarki marynowane w słoikach. Przepis, dzięki któremu zawsze są idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików. Pyszny obiad w kilka minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil
DZISIAJ GRZEJE:  Sprawdzony przepis na pierniczki - polecam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here