Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, jednak ciasto na staropolski piernik długodojrzewający trzeba przygotować dużo wcześniej. To dzięki długiemu leżakowaniu będzie miało swój niesamowity, pyszny smak. Ten przepis nie ma sobie równych.
Staropolski piernik długodojrzewający zawsze jest rozchwytywany na świątecznych spotkaniach rodzinnych. Nic dziwnego, ponieważ w przygotowanie go wkładam ogrom serca i też trochę czasu 😉 Jednak każda minuta spędzona w kuchni jest tego warta, ponieważ ten domowy przepis jest obłędny i zawsze się udaje.
Składniki na staropolski piernik długodojrzewający:
Do przygotowania piernika z naszego przepisu oprócz poniższych składników potrzebne jeszcze będą powidła śliwkowe oraz masa marcepanowa lub orzechowa do przełożenia ciasta. Na masę marcepanową przepis znajdziesz u dołu strony.
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g miodu naturalnego
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce, jeżeli używamy domowej przyprawy wystarczy 50 g)
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie dla ciemniejszego koloru)
*Szklanka o pojemności 250ml
Staropolski piernik długodojrzewający – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności w garnku umieszczamy miód, cukier i masło, następnie całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszamy, tak aby składniki dobrze się połączyły, potem odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2. W tym czasie rozpuść sodę w mleku, a następnie połącz ją z wystudzoną masą miodową. Potem dodaj do całości mąkę, jajka, sól oraz przyprawę korzenną.
Krok 3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie przełóż ciasto do porcelanowego, kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryj je czystą ściereczką i obwiąż dookoła gumką, potem odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki lub na balkon). Tak przygotowane ciasto powinno leżakować od 4 do 6 tygodni, im dłużej tym lepiej.
Krok 4. Staropolski piernik długodojrzewający najlepiej piec około 2-3 dni przed świętami, wtedy wyjdzie najlepszy.
Krok 5. Nim przystąpimy do pieczenia należy ogrzać ciasto w temperaturze pokojowej. Następnie musimy je podzielić na dwie równe części.
Krok 6. Ułóż na blacie papier do pieczenia wielkości blachy w której będzie się piekło ciasto, następnie wyłóż na niego masę piernikową i rozwałkuj ją na około 5 mm grubości.
Krok 7. Przenieś ciasto na blachę i piecz przez około 18 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie to samo wykonaj z drugą połową ciasta.
Krok 8. Gdy blaty piernikowe już wystygną, kroimy je na paski (szerokość dobieramy według własnych upodobań), potem przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi oraz ulubioną masą (orzechową lub marcepanową).
Krok 9. Staropolski piernik długodojrzewający przekładamy tyle razy ile chcemy – ja najczęściej używam cztery paski ciasta na jeden piernik. Następnie przykrywamy go papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy (np. ciężką książką lub deską do krojenia). Odstawiamy ciasto na kilka godzin.
Krok 10. Na koniec gotowe pierniki polewamy roztopioną, gorzką czekoladą i ozdabiamy.
Masa marcepanowa do przekładania piernika – składniki i przepis:
- 250 g gotowej masy marcepanowej
- 3 łyżki cukru pudru
- kieliszek rumu
Aby przygotować masę do przełożenia piernika wystarczy wszystkie składniki razem zmiksować. Podczas przekładania warto pod i na masę nałożyć cieniutką warstwę powideł, dzięki czemu masa będzie lepiej przylegać do ciasta.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>