Przepis na ciasto ptasie mleczko można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy – w postaci ciasta z puszystą masą na biszkopcie czekoladowym. Drugi – przygotuj ptasie mleczko w postaci pysznych piankowych prostokątów oblanych czekoladą. Zapewniam oba sposoby są super. Smacznego!
Składniki na ciasto ptasie mleczko – przepis
Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebować będziemy następujących składników:
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek zimnej wody
Składniki na masę:
- 500 ml śmietanki 36%
- 600g waniliowego serka homogenizowanego
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 galaretki truskawkowe lub inne
- 250 ml gorącej wody
Składniki na polewę:
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. Jajka ubijamy z cukrem, aż do momentu powstania jasnej, puszystej piany. Pod koniec ubijania dodajemy wodę.
Krok 2. Mąkę należy przesiać przez sito razem z kakaem. Następnie przy pomocy szpatułki, mieszamy mąkę z masą jajeczną. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystudzenia.
Krok 3. Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je do przestudzenia.
Krok 4. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serki, cukier waniliowy oraz wystudzoną galaretkę. Gotową masę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na koło godzinę.
Krok 5. Masło należy roztopić w rondelku. Kolejno dodajemy do niego kakao, cukier puder i mleko. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. odstawiamy ją do przestudzenia i chłodną polewą dekorujemy nasze ciasto. Smacznego!
Rada 1: Biszkopt możemy równie dobrze zastąpić np. okrągłymi biszkoptami. Ciasto wyjdzie równie dobre, a to pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu.
Rada 2: Gotową masę serową, można wylać do płaskiego pojemnika, wyłożonego papierem do pieczenia i mocno schłodzić. Zastygniętą masę wykładamy na deskę i kroimy masę w prostokąty, które obtaczamy w polewie czekoladowej.
Żródło:https://www.instagram.com/madrzejesz/
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>