Przepis na ciasto ptasie mleczko – zobacz koniecznie

Przepis na ciasto ptasie mleczko można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy – w postaci ciasta z puszystą masą na biszkopcie czekoladowym. Drugi – przygotuj ptasie mleczko w postaci pysznych piankowych prostokątów oblanych czekoladą. Zapewniam oba sposoby są super. Smacznego!

Składniki na ciasto ptasie mleczko – przepis

Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek zimnej wody

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 600g waniliowego serka homogenizowanego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe lub inne
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Jajka ubijamy z cukrem, aż do momentu powstania jasnej, puszystej piany. Pod koniec ubijania dodajemy wodę.

Krok 2. Mąkę należy przesiać przez sito razem z kakaem. Następnie przy pomocy szpatułki, mieszamy mąkę z masą jajeczną. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystudzenia.

Krok 3. Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je do przestudzenia.

Krok 4. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serki, cukier waniliowy oraz wystudzoną galaretkę. Gotową masę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na koło godzinę.

Krok 5. Masło należy roztopić w rondelku. Kolejno dodajemy do niego kakao, cukier puder i mleko. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. odstawiamy ją do przestudzenia i chłodną polewą dekorujemy nasze ciasto. Smacznego!

Rada 1: Biszkopt możemy równie dobrze zastąpić np. okrągłymi biszkoptami. Ciasto wyjdzie równie dobre, a to pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu.

Rada 2: Gotową masę serową, można wylać do płaskiego pojemnika, wyłożonego papierem do pieczenia i mocno schłodzić. Zastygniętą masę wykładamy na deskę i kroimy masę w prostokąty, które obtaczamy w polewie czekoladowej.

Żródło:https://www.instagram.com/madrzejesz/

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here