Przepis na ciasto ptasie mleczko – zobacz koniecznie

0
5305

Przepis na ciasto ptasie mleczko można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy – w postaci ciasta z puszystą masą na biszkopcie czekoladowym. Drugi – przygotuj ptasie mleczko w postaci pysznych piankowych prostokątów oblanych czekoladą. Zapewniam oba sposoby są super. Smacznego!

Składniki na ciasto ptasie mleczko – przepis

Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek zimnej wody

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 600g waniliowego serka homogenizowanego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe lub inne
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Jajka ubijamy z cukrem, aż do momentu powstania jasnej, puszystej piany. Pod koniec ubijania dodajemy wodę.

Krok 2. Mąkę należy przesiać przez sito razem z kakaem. Następnie przy pomocy szpatułki, mieszamy mąkę z masą jajeczną. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystudzenia.

Krok 3. Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je do przestudzenia.

Krok 4. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serki, cukier waniliowy oraz wystudzoną galaretkę. Gotową masę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na koło godzinę.

Krok 5. Masło należy roztopić w rondelku. Kolejno dodajemy do niego kakao, cukier puder i mleko. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. odstawiamy ją do przestudzenia i chłodną polewą dekorujemy nasze ciasto. Smacznego!

Rada 1: Biszkopt możemy równie dobrze zastąpić np. okrągłymi biszkoptami. Ciasto wyjdzie równie dobre, a to pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu.

Rada 2: Gotową masę serową, można wylać do płaskiego pojemnika, wyłożonego papierem do pieczenia i mocno schłodzić. Zastygniętą masę wykładamy na deskę i kroimy masę w prostokąty, które obtaczamy w polewie czekoladowej.

Żródło:https://www.instagram.com/madrzejesz/

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here