Przepis na ciasto ptasie mleczko – zobacz koniecznie

Przepis na ciasto ptasie mleczko można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy – w postaci ciasta z puszystą masą na biszkopcie czekoladowym. Drugi – przygotuj ptasie mleczko w postaci pysznych piankowych prostokątów oblanych czekoladą. Zapewniam oba sposoby są super. Smacznego!

Składniki na ciasto ptasie mleczko – przepis

Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek zimnej wody

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 600g waniliowego serka homogenizowanego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe lub inne
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Jajka ubijamy z cukrem, aż do momentu powstania jasnej, puszystej piany. Pod koniec ubijania dodajemy wodę.

Krok 2. Mąkę należy przesiać przez sito razem z kakaem. Następnie przy pomocy szpatułki, mieszamy mąkę z masą jajeczną. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystudzenia.

Krok 3. Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je do przestudzenia.

Krok 4. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serki, cukier waniliowy oraz wystudzoną galaretkę. Gotową masę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na koło godzinę.

Krok 5. Masło należy roztopić w rondelku. Kolejno dodajemy do niego kakao, cukier puder i mleko. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. odstawiamy ją do przestudzenia i chłodną polewą dekorujemy nasze ciasto. Smacznego!

Rada 1: Biszkopt możemy równie dobrze zastąpić np. okrągłymi biszkoptami. Ciasto wyjdzie równie dobre, a to pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu.

Rada 2: Gotową masę serową, można wylać do płaskiego pojemnika, wyłożonego papierem do pieczenia i mocno schłodzić. Zastygniętą masę wykładamy na deskę i kroimy masę w prostokąty, które obtaczamy w polewie czekoladowej.

Żródło:https://www.instagram.com/madrzejesz/

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here