Stripsy to wyśmienite kawałki fileta z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce. Domowe Stripsy w smaku przypominają w stu procentach, znane i lubiane głównie przez dzieci polędwiczki z KFC.
Takiej przekąsce mało kto jest się w stanie oprzeć. Są idealne jako przystawka na różne okolicznościowe spotkania rodzinne. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki na stripsy KFC
Do przygotowania stripsów potrzebować będziemy:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- czosnek w proszku
- słodka papryka w proszku
- chilli w proszku
- pieprz i sól
- ok. szklanka mąki na panierkę
Ciasto:
- 2 jajka
- szklanka mąki tortowej
- ok. 150 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- chili w proszku
Dodatkowo potrzebować będziemy oleju do smażenia i zamykanego pojemnika na panierkę.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie stripsów KFC krok po kroku
Krok 1. Umyte mięso kroimy na dość duże kawałki grubości około 2 cm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Ostawiamy na 30 minut, by składniki się przegryzły. Można także zostawić takie mięso na całą noc, lecz pamiętać należy, by przed smażeniem wyciągnąć je z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej.
Krok 2. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Krok 3. Kurczaka łączymy z ciastem. Do osobnego naczynia z pokrywką wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka, zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka „sama” pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.
Krok 4. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>