Domowe stripsy jak z KFC – prosty i szybki przepis

0
4398

Stripsy to wyśmienite kawałki fileta z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce. Domowe Stripsy w smaku przypominają w stu procentach, znane i lubiane głównie przez dzieci polędwiczki z KFC.

Takiej przekąsce mało kto jest się w stanie oprzeć. Są idealne jako przystawka na różne okolicznościowe spotkania rodzinne. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Składniki na stripsy KFC

Do przygotowania stripsów potrzebować będziemy:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • czosnek w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • chilli w proszku
  • pieprz i sól
  • ok. szklanka mąki na panierkę

Ciasto:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki tortowej
  • ok. 150 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • chili w proszku

Dodatkowo potrzebować będziemy oleju do smażenia i zamykanego pojemnika na panierkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie stripsów KFC krok po kroku

Krok 1. Umyte mięso kroimy na dość duże kawałki grubości około 2 cm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Ostawiamy na 30 minut, by składniki się przegryzły. Można także zostawić takie mięso na całą noc, lecz pamiętać należy, by przed smażeniem wyciągnąć je z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
 
Krok 2.  Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
 
Krok 3. Kurczaka łączymy z ciastem. Do osobnego naczynia z pokrywką wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka, zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka „sama” pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here