Sernik który chciałabym wam dziś przedstawić jest wręcz niesamowity. Jego puszystość sprawia, że aż rozpływa się w ustach. Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie warto zaopatrzyć się w przepisy, które sprawią, że nasze święta nie tylko będą udane, ale również będą pełne zniewalających smakołyków. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Sernik jest uwielbianym ciastem wśród polskiej społeczności. Jest wiele jego rodzajów, a bardzo często na stołach można spotkać popularny sernik z rodzynkami. Moją dzisiejszą propozycją dla Ciebie jest bardzo puszysty sernik z mlekiem w proszku. Zdecydowanie Polecam ten przepis!
Składniki na sernik z mlekiem w proszku – przepis
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Forma której użyłam ma wymiary 31 x 22 cm, a szklanka 250 ml.
- herbatniki (np.petitki) ok. 20 sztuk
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielony 3krotnie)
- 6 jajek
- 220 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
Sernik z mlekiem w proszku – przepis krok po kroku:
Krok 1. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka umieszczamy w misce wraz z cukrem i cukrem wanillinowym.
Krok 2. Składniki ucieramy mikserem do czasu powstania gładkiej i puszystej masy. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo twaróg (pamiętaj, aby był dobrze zmielony).
Krok 3. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy proszek budyniowy z dwóch opakowań oraz mleko. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4. Na sam koniec wsypujemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. W naszej masie nie powinny występować grudki mleka w proszku, więc ucieramy do momentu całkowitego ich usunięcia.
Krok 5. W osobnym naczyniu ubijamy białka, które wcześniej oddzieliliśmy od żółtek. Piana, którą uzyskamy w efekcie ucierania, powinna być sztywna.
Krok 6. Uzyskaną pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając do momentu połączenia się składników.
Krok 7. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie jej dno wykładamy herbatnikami.
Krok 8. Na herbatniki przelewamy masę serową i formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) przez ok. 1 h.
Krok 9. Po czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>