Przepis na sernik z mlekiem w proszku – puszysty i zniewalający. Idealny na święta

0
37315

Sernik który chciałabym wam dziś przedstawić jest wręcz niesamowity. Jego puszystość sprawia, że aż rozpływa się w ustach. Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie warto zaopatrzyć się w przepisy, które sprawią, że nasze święta nie tylko będą udane, ale również będą pełne zniewalających smakołyków. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Sernik jest uwielbianym ciastem wśród polskiej społeczności. Jest wiele jego rodzajów, a bardzo często na stołach można spotkać popularny sernik z rodzynkami. Moją dzisiejszą propozycją dla Ciebie jest bardzo puszysty sernik z mlekiem w proszku. Zdecydowanie Polecam ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Składniki na sernik z mlekiem w proszku – przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Forma której użyłam ma wymiary 31 x 22 cm, a szklanka 250 ml.

  • herbatniki (np.petitki) ok. 20 sztuk
  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielony 3krotnie)
  • 6 jajek
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Małgorzata Socha podaje swój niezawodny przepis na chlebek bananowy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sernik z mlekiem w proszku – przepis krok po kroku:

Krok 1. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka umieszczamy w misce wraz z cukrem i cukrem wanillinowym.

Krok 2. Składniki ucieramy mikserem do czasu powstania gładkiej i puszystej masy. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo twaróg (pamiętaj, aby był dobrze zmielony).

Krok 3. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy proszek budyniowy z dwóch opakowań oraz mleko. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy. 

Krok 4. Na sam koniec wsypujemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. W naszej masie nie powinny występować grudki mleka w proszku, więc ucieramy do momentu całkowitego ich usunięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem - pyszne i efektowne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Krok 5. W osobnym naczyniu ubijamy białka, które wcześniej oddzieliliśmy od żółtek. Piana, którą uzyskamy w efekcie ucierania, powinna być sztywna.

Krok 6. Uzyskaną pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając do momentu połączenia się składników.

Krok 7. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie jej dno wykładamy herbatnikami.

Krok 8. Na herbatniki przelewamy masę serową i formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) przez ok. 1 h.

Krok 9. Po czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Pieczarki marynowane w słoikach. Przepis, dzięki któremu zawsze są idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików. Pyszny obiad w kilka minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil
DZISIAJ GRZEJE:  Sprawdzony przepis na pierniczki - polecam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here