Ciasto Kinder country jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, co sprawia, że jest jednym z moich ulubionych ciast. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i często będziecie je serwować swoim najbliższym.
Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością. Są szybkie i proste do wykonania. Ciasto Kinder country to połączenie dwóch mas na bazie serka mascarpone, dodatkiem jest chrupiąca pszenica. Zapewniam, że smak zadowoli każdego.
Składniki do ciasta Kinder country
Do przygotowania ciasta na blaszce 24cm x 24cm potrzebować będziemy następujących składników:
- 350 ml śmietanki słodkiej 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- około 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść do posypania po wierzchu
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania ciasta Kinder country krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności należy białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Krok 2. Kolejno 200 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno i stopniowo ciągle miksując dodajemy małymi porcjami serek mascarpone. Całość należy miksować na wolnych obrotach i powolutku dolewać ostudzoną, lecz nie zimną białą czekoladę. Następnie wsypujemy trzy szklanki płatków Kangus i mieszamy całość delikatnie łyżką.
Krok 3. W kąpieli wodnej roztapiamy teraz czekolady mleczne i również tak jak poprzednio pozostawiamy je do ostudzenia. Resztę śmietanki (150ml) ubijamy na sztywno i dodajemy do niej małym strumieniem ostudzoną mleczną czekoladę. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Krok 4. Pora na złożenie naszego ciasta w jedność. Zaczynamy od wyłożenia naszej formy papierem do pieczenia. Kolejno układamy herbatniki jeden koło drugiego. Na warstwę herbatników wylewamy jasną masę i ponownie ja jej wierzchu układamy herbatniki. Pora na ciemną warstwę, którą wylewamy na ciastka. Wierzch naszego placka posypujemy garścią płatków Kangus. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>