Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika w mgnieniu oka. Zauważyłam, że sięga po niego tak naprawdę każdy, ale dzieci w szczególności go uwielbiają, ze względu na jego niesamowicie słodki smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Orzechowiec prezentuje się idealnie, a jego uniwersalność sprawia, że możemy go przygotować na każdą okazję. Ma pyszny miodowy smak i jest nieziemsko smakowity. Orzechy, które znajdują się w tym cieście dodają mu aromatycznego, orzechowego smaku. Zdecydowanie każdy polubi ten wypiek. Serdecznie polecam przepis na orzechowca!
Przepis i zdjęcie pochodzą od Ania Gotuje!
Składniki na orzechowiec – przepis
Aby przepis nam wyszedł, koniecznie wyjmij jajka oraz masło wcześniej z lodówki. Masło do masy budyniowej musi być idealnie miękkie. Forma, której użyłam ma wymiary 24 x 34 cm.
Składniki na dwa blaty:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g prawdziwego zimnego masła
- 1/3 szklanka cukru
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- pół szklanki cukru
- kostka masła (200 g)
- dwa budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
Składniki na orzechowy wierzch:
- 250 g orzechów włoskich łuskanych
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
Składniki na dżemową warstwę:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Orzechowiec – przepis krok po kroku:
Krok 1. Kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, ugotujemy budyń. Do rondelka wlewamy mleko oraz pół szklanki cukru, a następnie całość zagotowujemy i dodajemy proszek budyniowy, pamiętając o energicznym mieszaniu. Całość gotujemy dość krótko, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2. W rondelku umieszczamy 50 g masła oraz po trzy łyżki miodu i cukru. Całość podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu, do czasu gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Krok 3. Gdy składniki się połączą dodajemy orzechy włoskie, uprzednio sprawdzając czy nie ma w nich kawałków skorupy orzecha. Całość podgrzewamy, jednocześnie mieszając, na małym ogniu przez ok 2 min. Odstawiamy na bok.
Krok 4. Zaczniemy przygotowywać ciasto. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) i dodajemy 1/3 szklanki cukru. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy 150 g zimnego masła. Na koniec dodajemy 3 łyżki miodu oraz dwie łyżeczki sody oczyszczonej.
Krok 5. Wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem z hakami. Ważne jest aby ciasto zostało przez Nas wyrobione szybko, gdyż nie powinno się roztapiać masła, które znajduje się w cieście.
Krok 6. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części.
Krok 7. Jeden z kawałków ciasta rozwałkowujemy na kształt formy i umieszczamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C na środkowej półkce (grzanie góra dół) przez 11 min.
Krok 8. Upieczony blat z ciasta wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Wyjmujemy blat z formy, wraz z papierem do pieczenia,.
Krok 9. Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i umieszczamy ją w formie wyłożonej nowym papierem do pieczenia. Na wierzch rozkładamy przygotowany wcześniej wierzch orzechowy. Blat pieczemy w 180*C (grzanie góra dół) przez 12 min.
Krok 10. Upieczony blat wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy wierzch ciasta, a następnie wkładamy do blaszki pierwszy blat.
Krok 11. Po całej powierzchni pierwszego blatu, który umieściliśmy w formie, smarujemy dżem porzeczkowy.
Krok 12. Masło do masy budyniowej ucieramy na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy przygotowany wcześniej budyń.
Krok 13. Gotową masę budyniową umieszczamy na blat pokryty dżemem porzeczkowym i równomiernie rozprowadzamy. Na warstwę budyniową umieszczamy drugi blat, lekko go dociskając. Formę z orzechowcem wkładamy do lodówki, aby masa budyniowa stężała.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>