Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego kęsa

0
12871

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika w mgnieniu oka. Zauważyłam, że sięga po niego tak naprawdę każdy, ale dzieci w szczególności go uwielbiają, ze względu na jego niesamowicie słodki smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Orzechowiec prezentuje się idealnie, a jego uniwersalność sprawia, że możemy go przygotować na każdą okazję. Ma pyszny miodowy smak i jest nieziemsko smakowity. Orzechy, które znajdują się w tym cieście dodają mu aromatycznego, orzechowego smaku. Zdecydowanie każdy polubi ten wypiek. Serdecznie polecam przepis na orzechowca!

Przepis i zdjęcie pochodzą od Ania Gotuje!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

Składniki na orzechowiec – przepis

Aby przepis nam wyszedł, koniecznie wyjmij jajka oraz masło wcześniej z lodówki. Masło do masy budyniowej musi być idealnie miękkie. Forma, której użyłam ma wymiary 24 x 34 cm.

Składniki na dwa blaty:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g prawdziwego zimnego masła
  • 1/3 szklanka cukru
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę budyniową:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła (200 g)
  • dwa budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodny makowiec zawijany - idealny na świąteczny stół

Składniki na orzechowy wierzch:

  • 250 g orzechów włoskich łuskanych
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu

Składniki na dżemową warstwę:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem - pyszne i efektowne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Orzechowiec – przepis krok po kroku:

Krok 1. Kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, ugotujemy budyń. Do rondelka wlewamy mleko oraz pół szklanki cukru, a następnie całość zagotowujemy i dodajemy proszek budyniowy, pamiętając o energicznym mieszaniu. Całość gotujemy dość krótko, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2. W rondelku umieszczamy 50 g masła oraz po trzy łyżki miodu i cukru. Całość podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu, do czasu gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Krok 3. Gdy składniki się połączą dodajemy orzechy włoskie, uprzednio sprawdzając czy nie ma w nich kawałków skorupy orzecha. Całość podgrzewamy, jednocześnie mieszając, na małym ogniu przez ok 2 min. Odstawiamy na bok.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 4. Zaczniemy przygotowywać ciasto. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) i dodajemy 1/3 szklanki cukru. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy 150 g zimnego masła. Na koniec dodajemy 3 łyżki miodu oraz dwie łyżeczki sody oczyszczonej.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka królewska. Przepis na proste ciasto z bezą, które rozpływa się w ustach

Krok 5. Wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem z hakami. Ważne jest aby ciasto zostało przez Nas wyrobione szybko, gdyż nie powinno się roztapiać masła, które znajduje się w cieście.

Krok 6. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części.

Krok 7. Jeden z kawałków ciasta rozwałkowujemy na kształt formy i umieszczamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C na środkowej półkce (grzanie góra dół) przez 11 min.

Krok 8. Upieczony blat z ciasta wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Wyjmujemy blat z formy, wraz z papierem do pieczenia,.

Krok 9. Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i umieszczamy ją w formie wyłożonej nowym papierem do pieczenia. Na wierzch rozkładamy przygotowany wcześniej wierzch orzechowy. Blat pieczemy w 180*C (grzanie góra dół) przez 12 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - to połączenie, to coś wspaniałego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z kruszonką - uwielbiam

Krok 10. Upieczony blat wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy wierzch ciasta, a następnie wkładamy do blaszki pierwszy blat.

Krok 11. Po całej powierzchni pierwszego blatu, który umieściliśmy w formie, smarujemy dżem porzeczkowy.

Krok 12. Masło do masy budyniowej ucieramy na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy przygotowany wcześniej budyń.

Krok 13. Gotową masę budyniową umieszczamy na blat pokryty dżemem porzeczkowym i równomiernie rozprowadzamy. Na warstwę budyniową umieszczamy drugi blat, lekko go dociskając. Formę z orzechowcem wkładamy do lodówki, aby masa budyniowa stężała.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe stripsy jak z KFC - prosty i szybki przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here