Ciastka maślane to jeden z moich ulubionych wypieków, które robię nie tylko od święta, ale również na co dzień. Są szybkie i proste, a ponadto ten delikatny, maślany smak sprawia, że trudno się od nich oderwać. Już podczas pieczenia ich niesamowity zapach unosi się po całym mieszkaniu. Ponadto, dzięki użyciu maszynki zrobimy je naprawdę ekspresowo!
Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę możemy wykonać w dwóch wersjach – standardowej jak i czekoladowej. Wystarczy zastąpić część dodawanej mąki kakaem, wtedy otrzymamy pyszne ciasteczka kakaowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawki jak również do mleka. Ciacha uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli.
Ciastka maślane wyciskane przez maszynkę – składniki:
Nasz domowy przepis na ciasteczka wykonasz przy pomocy maszynki do ciastek lub zwykłej maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Jeśli nie posiadasz maszynki możesz uformować je ręcznie według własnego pomysłu. Aby ciastka maślane wyszły idealne, ciasto na nie musi być odpowiednio wilgotne – jeśli uznasz, że jest zbyt suche zawsze możesz dodać trochę więcej jogurtu.
- 400 gram mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 gram cukru pudru
- 200 gram masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*W wersji kakaowej 50 gram mąki zastępujemy 50 gramami kakao, natomiast reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Przepis na ciastka maślane krok po kroku:
Krok 1. W dużej misce zagnieć wszystkie składniki na ciastka. Dla ułatwienia możesz to zrobić również przy pomocy robota kuchennego korzystając z haka do zagniatania ciasta, jak również uformować ciastka ręcznie. Ciasto powinno być jednolite i gładkie, przypominające konsystencją miękką plastelinę, dzięki temu ciastka wyjdą idealnie kruche.
Krok 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek, a następnie wyciskamy dowolne kształty.
Krok 3. Przygotowujemy blaszkę, a następnie wykładamy na niej papier do pieczenia.
Krok 4. Ciastka maślane z maszynki kroimy na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki, a potem układamy je na blaszce.
Krok 5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, a następnie włóż ciastka do środka i piecz przez około 15 minut. Gdy ciasteczka zarumienią się na złoto możesz wyjąć je z piekarnika do ostudzenia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>