Kiełbasa ze słoika, robiona w domu nie może równać się z żadną inną wędliną, którą można kupić w sklepie. Dawniej nasze babcie robiły ją bardzo często, dziś natomiast mało kto wie jak przyrządzić takie cudeńka. Przepis jest prosty, więc z pewnością znakomicie sobie z nim poradzicie.
Mięso ze słoika otoczone jest pyszną galaretką i tłuszczykiem. Przy niewielkim nakładzie finansowym zrobicie je bardzo szybko. Smak będzie niepowtarzalny, za to ręczę. Cała rodzina z pewnością pokocha tak przygotowaną mielonkę. Do dzieła i powodzenia!
Składniki potrzebne do kiełbasy w słoiku
Pamiętajmy, że mięso musi być dobrej jakości, ze sporą ilością tłuszczyku. Zatem do przygotowania takiego mięska ze słoika potrzebować będziemy:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg boczku
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 400 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przyrządzenia krok po kroku
Krok 1. Mięso mielmy w maszynce na średnim sitku. Przekładamy do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2. Do mięsa, dodajemy majeranek, żelatynę, wodę, sól, pieprz i wyrabiamy dokładnie, aż mięso zacznie się kleić.
Krok 3. Masę mięsną przekładamy do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Najlepiej sprawdzą się niewielkie słoiki o pojemności 0,5 litra. Zakręcamy i wkładamy je do garnka wyłożonego ściereczką bawełnianą.
Krok 4. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od momentu wrzenia wody przez 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy nakrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowe mięso przechowujemy w lodówce, gdzie może leżeć do ok 1 miesiąca. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>