Kiełbasa ze słoika – idealna na kanapki. Zobacz przepis

0
49209

Kiełbasa ze słoika, robiona w domu nie może równać się z żadną inną wędliną, którą można kupić w sklepie. Dawniej nasze babcie robiły ją bardzo często, dziś natomiast mało kto wie jak przyrządzić takie cudeńka. Przepis jest prosty, więc z pewnością znakomicie sobie z nim poradzicie.

Mięso ze słoika otoczone jest pyszną galaretką i tłuszczykiem. Przy niewielkim nakładzie finansowym zrobicie je bardzo szybko. Smak będzie niepowtarzalny, za to ręczę. Cała rodzina z pewnością pokocha tak przygotowaną mielonkę. Do dzieła i powodzenia!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki potrzebne do kiełbasy w słoiku

Pamiętajmy, że mięso musi być dobrej jakości, ze sporą ilością tłuszczyku. Zatem do przygotowania takiego mięska ze słoika potrzebować będziemy:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku 
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 400 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przyrządzenia krok po kroku

Krok 1. Mięso mielmy w maszynce na średnim sitku. Przekładamy do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Krok 2. Do mięsa, dodajemy majeranek, żelatynę, wodę, sól, pieprz i wyrabiamy dokładnie, aż mięso zacznie się kleić.

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 3. Masę mięsną przekładamy do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Najlepiej sprawdzą się niewielkie słoiki o pojemności 0,5 litra. Zakręcamy i wkładamy je do garnka wyłożonego ściereczką bawełnianą.

Krok 4. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od momentu wrzenia wody przez 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy nakrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowe mięso przechowujemy w lodówce, gdzie może leżeć do ok 1 miesiąca. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Szakszuka to danie, które musisz spróbować - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Tak właśnie powinno się smażyć grzyby. Zdradzamy sekret jak wydobyć z nich mnóstwo smaku i aromatu - przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here