Kiełbasa ze słoika – idealna na kanapki. Zobacz przepis

Kiełbasa ze słoika, robiona w domu nie może równać się z żadną inną wędliną, którą można kupić w sklepie. Dawniej nasze babcie robiły ją bardzo często, dziś natomiast mało kto wie jak przyrządzić takie cudeńka. Przepis jest prosty, więc z pewnością znakomicie sobie z nim poradzicie.

Mięso ze słoika otoczone jest pyszną galaretką i tłuszczykiem. Przy niewielkim nakładzie finansowym zrobicie je bardzo szybko. Smak będzie niepowtarzalny, za to ręczę. Cała rodzina z pewnością pokocha tak przygotowaną mielonkę. Do dzieła i powodzenia!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki potrzebne do kiełbasy w słoiku

Pamiętajmy, że mięso musi być dobrej jakości, ze sporą ilością tłuszczyku. Zatem do przygotowania takiego mięska ze słoika potrzebować będziemy:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku 
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 400 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przyrządzenia krok po kroku

Krok 1. Mięso mielmy w maszynce na średnim sitku. Przekładamy do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Krok 2. Do mięsa, dodajemy majeranek, żelatynę, wodę, sól, pieprz i wyrabiamy dokładnie, aż mięso zacznie się kleić.

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 3. Masę mięsną przekładamy do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Najlepiej sprawdzą się niewielkie słoiki o pojemności 0,5 litra. Zakręcamy i wkładamy je do garnka wyłożonego ściereczką bawełnianą.

Krok 4. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od momentu wrzenia wody przez 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy nakrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowe mięso przechowujemy w lodówce, gdzie może leżeć do ok 1 miesiąca. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Szakszuka to danie, które musisz spróbować - przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Tak właśnie powinno się smażyć grzyby. Zdradzamy sekret jak wydobyć z nich mnóstwo smaku i aromatu - przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here