Sałatka Leśna Polana jest pysznym urozmaiceniem dziennego jadłospisu, moja rodzina uwielbia kiedy ją robię. Jednak jej bardzo efektowny wygląd sprawia, że świetnie nada się również jako przystawka na przyjęciach. Z pewnością zrobi furorę również u Ciebie.
W składzie sałatki nie ma nic co mogłoby nas zszokować, są to głównie warzywa, jajka, trochę marynowanych grzybów, mięsa i przyprawy. Wszystkie składniki zawarte w przepisie łączą się w pyszną, warzywną sałatkę od której ciężko będzie Ci się oderwać. Jednak to, co sałatka Leśna Polana ma w sobie najbardziej wyjątkowego, to jej zaskakujący wygląd.
Sałatka Leśna Polana – składniki:
Do przygotowania sałatki w większości użyjemy standardowych warzyw używanych do zwykłej warzywnej. Jednak diametralną różnicę w smaku zrobi dodatek dobrze przyprawionego kurczaka. Ten domowy przepis zawiera również pieczarki marynowane, które urozmaicą smak sałatki.
- 2 słoiki marynowanych pieczarek
- 1 słoik selera konserwowego
- 3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 jajka
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- Mały słoik majonezu
- Przyprawa do kurczaka
- Sól
- Pieprz
Sałatka Leśna Polana – przepis krok po kroku:
Krok 1. Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki i posyp przyprawą do kurczaka, następnie tak przygotowane mięso usmaż.
Krok 2. Obierz wszystkie wymagające tego warzywa – ziemniaki i marchew, potem ugotuj je do miękkości dodając trochę soli.
Krok 3. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę.
Krok 4. Gdy warzywa będą już miękkie, również pokrój je w niewielką kostkę.
Krok 5. Wszystkie produkty w słoikach/puszkach odsącz z zalewy. Seler pokrój na krótkie nitki, a ogórki konserwowe w kostkę. Następnie posiekaj szczypiorek.
Krok 6. Nadszedł czas, aby sałatka Leśna Polana nabrała odpowiedniego kształtu. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 centymetrów, a potem wyłóż ją folią spożywczą.
Krok 7. Układanie sałatki rozpocznij od wyłożenia pieczarek główkami do spodu formy, następnie posyp grzyby szczypiorkiem.
Krok 8. Później dodajemy marchew, sól i pieprz, smarujemy majonezem. Potem kurczak, ogórki, seler i kukurydza. Następnie znów smarujemy sałatkę majonezem i na nim układamy jajka, posypujemy pieprzem i solą. Kolejna warstwa majonezu, a potem kładziemy ziemniaki i powtórnie posypujemy solą i pieprzem. Na koniec nakładamy ostatni raz majonez.
Krok 9. Górną część tortownicy przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka/kilkanaście godzin. Sałatka Leśna Polana jest już gotowa, teraz wystarczy, że do tortownicy przyłożymy talerz i obrócimy ją do góry dnem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>