Świąteczny czas już czuć w powietrzu, dlatego warto wcześniej zaopatrzyć się w przepisy, aby przed świętami mieć wszystko w zasięgu ręki. Na każdym świątecznym stole w wigilię można spotkać pyszny domowy barszcz. Ten przepis jest uniwersalny, możesz go wykorzystać w czasie świąt, ale także w zwykły dzień, gdy chcesz zachwycić domowników pysznym posiłkiem. Polecam!
Barszcz czerwony jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Buraki posiadają ogromne właściwości lecznicze. Zdecydowanie warto je włączyć do diety, zwłaszcza dlatego że wzmacniają układ krwionośny, pomagają zapobiec anemii i unormować poziom cholesterolu. To tylko kilka ich atutów, a mają zdecydowanie więcej, dlatego polecam ten przepis!
Składniki na domowy barszcz czerwony na zakwasie – przepis
- burak czerwony 250 g
- pietruszka 80 g
- marchew 80 g
- por 60 g
- zakwas z buraków (przepis znajdziesz TUTAJ)
- liść laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka miodu
- sól
- grzyby suszone 3g
Wykonanie domowego barszczu czerwonego na zakwasie – przepis krok po kroku
Krok 1. Buraki dokładnie myjemy pozbywając się zanieczyszczeń, obieramy, a następnie kroimy na średnie kawałki.
Krok 2. Marchew oraz pietruszkę kroimy w 4 centymetrowe kawałki.
Krok 3. Pora obieramy z pierwszych liści oraz odcinamy korzeń, a następnie dokładnie myjemy.
Krok 4. Do wcześniej przygotowanego garnka wrzucamy pokrojone buraki, pietruszkę, marchew, pora, suszone grzyby, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i dwa ziarenka pieprzu.
Krok 5. Do garnka wlewamy wodę, która ma być kilka centymetrów ponad składnikami, a następnie całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 h. (na małym ogniu).
Krok 6. Po godzinnym gotowaniu barszczu, odcedzamy wywar od składników na sitku.
Krok 7. Do gotowego wywaru dodajemy zakwas buraczany (przepis znajdziesz TUTAJ) oraz miód oraz doprawiamy do smaku solą, później dokładnie mieszamy jeszcze przez kilka minut gotując. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>