Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Świąteczny czas już czuć w powietrzu, dlatego warto wcześniej zaopatrzyć się w przepisy, aby przed świętami mieć wszystko w zasięgu ręki. Na każdym świątecznym stole w wigilię można spotkać pyszny domowy barszcz. Ten przepis jest uniwersalny, możesz go wykorzystać w czasie świąt, ale także w zwykły dzień, gdy chcesz zachwycić domowników pysznym posiłkiem. Polecam!

Barszcz czerwony jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Buraki posiadają ogromne właściwości lecznicze. Zdecydowanie warto je włączyć do diety, zwłaszcza dlatego że wzmacniają układ krwionośny, pomagają zapobiec anemii i unormować poziom cholesterolu. To tylko kilka ich atutów, a mają zdecydowanie więcej, dlatego polecam ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

Składniki na domowy barszcz czerwony na zakwasie – przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę z ryżem i brzoskwiniami - pychota

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis

Wykonanie domowego barszczu czerwonego na zakwasie – przepis krok po kroku

Krok 1. Buraki dokładnie myjemy pozbywając się zanieczyszczeń, obieramy, a następnie kroimy na średnie kawałki.

Krok 2. Marchew oraz pietruszkę kroimy w 4 centymetrowe kawałki.

Krok 3. Pora obieramy z pierwszych liści oraz odcinamy korzeń, a następnie dokładnie myjemy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Krok 4. Do wcześniej przygotowanego garnka wrzucamy pokrojone buraki, pietruszkę, marchew, pora, suszone grzyby, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i dwa ziarenka pieprzu.

Krok 5. Do garnka wlewamy wodę, która ma być kilka centymetrów ponad składnikami, a następnie całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 h. (na małym ogniu).

Krok 6. Po godzinnym gotowaniu barszczu, odcedzamy wywar od składników na sitku.

Krok 7. Do gotowego wywaru dodajemy zakwas buraczany (przepis znajdziesz TUTAJ) oraz miód oraz doprawiamy do smaku solą, później dokładnie mieszamy jeszcze przez kilka minut gotując. Smacznego! 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here