Sezon truskawkowy niedługo ruszy pełną parą, więc jest to idealny moment na zaplanowanie pysznych, letnich deserów. Truskawkowa chmurka bez pieczenia to istny hit na przyjęciach, bowiem nie tylko obłędnie smakuje, ale również prezentuje się niesamowicie.
Przepis, którym dzisiaj się z Wami podzielę, to pyszny deser, który wzorowany jest na cieście o tej samej nazwie. Jednak truskawkowa chmurka w pucharkach nie wymaga pieczenia i jest super szybka w przygotowaniu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką, ponieważ z pewnością go pokochacie!
Truskawkowa chmurka bez pieczenia – składniki:
Jeśli chcecie aby Wasz deser prezentował się tak samo dobrze jak smakuje, warto zrobić go w pucharkach lub ozdobnych szklankach. Truskawkowa chmurka świetnie będzie prezentowała się ozdobiona płatkami mięty.
- 250 gram truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 100 gram maślanych herbatników
- 40 gram mini bez
- 3 łyżki płatków migdałowych
Składniki na krem:
- 125 gram mascarpone
- 250 mililitrów śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Truskawkowa chmurka bez pieczenia – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić galaretkę w 400 ml gorącej wody, następnie studzimy ją i odkładamy na bok do lekkiego stężenia.
Krok 2. Na suchej patelni umieszczamy płatki migdałowe i prażymy je, potem odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3. W wysokim naczyniu rozpoczynamy ubijanie śmietany, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakst z wanilii. Całość miksujemy, aż do momentu, gdy śmietana będzie wystarczająco puszysta. Potem powoli dodajemy serek mascarpone – całość krótko, ale dokładnie miksujemy.
Krok 4. Kolejnym krokiem jest rozkruszenie herbatników na piasek, w tym celu warto użyć meleksera.
Krok 5. Uszykuj pucharki lub szklanki w których będzie nasza truskawkowa chmurka, następnie do każdej z nich wsyp około 1,5 łyżki rozkruszonych herbatników.
Krok 6. Umyte i obrane truskawki pokrój na ćwiartki (możesz zostawić kilka do dekoracji), a następnie ułóż na herbatnikach. Całość zalej tężejącą galaretką.
Krok 7. Umieść pucharki w lodówce na około 30 minut, tak aby galaretka całkowicie stężała.
Krok 8. Następnie umieść na galaretce krem i poukładaj mini bezy. Na koniec posyp deserki płatkami migdałów i udekoruj je według własnego pomysłu.
Truskawkowa chmurka bez pieczenia powinna być podawana schłodzona, dlatego przechowuj ją w lodówce.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>