Ciasto bananowe to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają banany. Jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia. Nie znam osoby, której nie smakowałoby to ciasto. Dzieciaki je wręcz uwielbiają, więc warto je przygotować na różnego rodzaju okazje, gdy odwiedzają nas dzieci. Ciasto jest niesamowicie proste w wykonaniu, a jego smak aż powala na kolana. Polecam domowy przepis każdemu!
Ciasto bananowe z tego przepisu, aż zachęca wzrokiem do jego wypróbowania. Nie wymaga dużej ilości czasu w przygotowaniu. Składniki do wykonania tego ciasta są uniwersalne, więc bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie. Zdecydowanie warto wykonać to ciasto. Polecam!
Składniki na ciasto bananowe – przepis:
Forma, której użyłam do wykonania ciasta ma wymiary 20 x 10 cm.
- długie biszkopty (14 sztuk)
- 100 g cukru
- 3 średnie banany
- budyń w proszku o smaku waniliowym 80g
- 600 ml mleka
- 100 g gorącej czekolady
- mleko 10 ml
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
Wykonanie ciasta bananowego krok po kroku – przepis :
Krok 1. Formę o wymiarach 20 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie całe dno formy wykładamy połową biszkoptów.
Krok 2. Do dość dużego garnka wlewamy mleko, a następnie wsypujemy proszek budyniowy wraz z cukrem. Składniki mieszamy ze sobą, a następnie całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas dokładnie mieszając, do czasu powstania gęstego kremu.
Krok 3. Przygotowany przez nas krem budyniowy należy lekko przestudzić, a następnie przelać na do formy z wyłożonym dnem biszkoptami.
Krok 4. Banany obieramy ze skórki i układamy na wylanym kremie budyniowym. Banany można pokroić również na mniejsze kawałki. Przed wykonaniem kolejnego kroku, należy pamiętać aby budyń był bardzo dobrze słodzony, więc formę na dłuższy czas umieszczamy w lodówce.
Krok 5. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę, a następnie dodajemy śmietan-fix.
Krok 6. Dokładnie ubitą śmietankę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy po cieście, a następnie na wierzch układamy biszkopty. Całość wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Krok 7. W rondelku umieszczamy 10 ml mleka oraz czekoladę. Całość rozpuszczamy, ostudzamy, a następnie polewamy wierzch naszego ciasta bananowego. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>