Mamy dla Wam kolejny wspaniały przepis na ciasto bez pieczenia, a mianowicie na ciasto „Góra lodowa”. Jesteśmy pewni, że posmakuje wszystkim domownikom. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale i także do niedzielnej kawusi. Polecamy!
Składniki na ciasto lodowa góra – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 opakowanie kakaowych herbatników
- 1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
Krem – składniki
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
Polewa – składniki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ciasta lodowa góra krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski wlewamy 3/4 szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier, mąkę pszenną, budynie i miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2. Pozostałe mleko należy zagotować, do gotującego się mleka wlewamy mleko zmiksowane z dodatkami i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, a następnie małymi partiami dodajemy wystudzony do temperatury pokojowej budyń. Miksujemy na gładką masę.
Krok 4. Blaszkę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę kakaowych herbatników, na herbatnikach rozprowadzamy połowę kremu budyniowego.
Krok 5. Kolejno na kremie układamy drugą warstwę, tym razem kakaowych herbatników, na których z kolei rozprowadzamy drugą część kremu budyniowego.
Krok 6. Na górze ciasta układamy pionowo okrągłe biszkopty (duże biszkopty można przekroić na pół, mniejsze można trochę przyciąć). Ciasto z biszkoptami wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Krok 7. Do garnka przekładamy masło i dodajemy cukier oraz wodę. Całość należy zagotować, a następnie zdjąć z palnika i lekko przestudzić. O przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) mieszanki dodajemy mleko w proszku i zmiksujemy na jednolitą masę.
Krok 8. Masę mleczną dzielimy na dwie równe części, do jednej części dodajemy łyżkę mleka w proszku, do drugiej części dodajemy łyżkę kakao. obie masy należy dokładnie zmiksować. Schłodzone ciasto polewamy na przemian jasną i ciemną polewą. Ciasto schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>