Góra lodowa – przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

0
25550

Mamy dla Wam kolejny wspaniały przepis na ciasto bez pieczenia, a mianowicie na ciasto „Góra lodowa”. Jesteśmy pewni, że posmakuje wszystkim domownikom. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale i także do niedzielnej kawusi. Polecamy!

Składniki na ciasto lodowa góra – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 opakowanie kakaowych herbatników
  • 1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Krem – składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)

Polewa – składniki

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie ciasta lodowa góra krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wlewamy 3/4 szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier, mąkę pszenną, budynie i miksujemy na jednolitą masę.

Krok 2. Pozostałe mleko należy zagotować, do gotującego się mleka wlewamy mleko zmiksowane z dodatkami i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Krok 3. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, a następnie małymi partiami dodajemy wystudzony do temperatury pokojowej budyń. Miksujemy na gładką masę.

Krok 4. Blaszkę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę kakaowych herbatników, na herbatnikach rozprowadzamy połowę kremu budyniowego.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 5. Kolejno na kremie układamy drugą warstwę, tym razem kakaowych herbatników, na których z kolei rozprowadzamy drugą część kremu budyniowego.

Krok 6. Na górze ciasta układamy pionowo okrągłe biszkopty (duże biszkopty można przekroić na pół, mniejsze można trochę przyciąć). Ciasto z biszkoptami wstawiamy do lodówki na około godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 7. Do garnka przekładamy masło i dodajemy cukier oraz wodę. Całość należy zagotować, a następnie zdjąć z palnika i lekko przestudzić. O przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) mieszanki dodajemy mleko w proszku i zmiksujemy na jednolitą masę.

Krok 8. Masę mleczną dzielimy na dwie równe części, do jednej części dodajemy łyżkę mleka w proszku, do drugiej części dodajemy łyżkę kakao. obie masy należy dokładnie zmiksować. Schłodzone ciasto polewamy na przemian jasną i ciemną polewą. Ciasto schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here