Karpatka to jedno z tych ciast, których z pewnością nie da się nie lubić. Przepis bez wymyślnych składników, jedynie ciasto, masa budyniowa i cukier puder. Tak proste, a tak pyszne! Okazuje się jednak, że przygotowanie ciasta można ułatwić sobie jeszcze bardziej. Jestem pewna, że karpatka z groszkiem ptysiowym mocno Cię zaskoczy.
Pół roku temu po raz pierwszy skosztowałam karpatki z groszkiem ptysiowym. Początkowo podchodziłam do tego ciasta nieco sceptycznie, jednak całkiem niesłusznie! W smaku jest przepyszne i niemal nie odbiega smakiem od standardowej karpatki. Koniecznie wypróbuj ten domowy przepis, a z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej.
Karpatka z groszkiem ptysiowym – składniki:
Oprócz składników do przygotowania samego ciasta musisz przygotować również formę. Ja do tego przepisu używam tortownicę wielkości 23 cm, jednak nie ma znaczenia jeśli rozmiar będzie nieco się różnił.
- 200 gram masła w temperaturze pokojowej
- 750 mililitrów mleka
- 2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru (80 gram)
- 4 żółtka
- 150 gram cukru pudru + trochę do oprószenia karpatki
- 1 saszetka cukru waniliowego (16 gram)
- 200 gram groszku ptysiowego
Przepis na karpatkę z groszkiem ptysiowym krok po kroku:
Krem budyniowy
Krok 1. Do średniego garnka wlej dwie szklanki mleka (łącznie 500 ml), a następnie wsyp do niego jedną saszetkę cukru waniliowego i podgrzewaj na małym ogniu. W tym czasie, w osobnym naczyniu wymieszaj pozostałą ilość mleka (250 ml) z czterema żółtkami oraz proszkami budyniowymi na gładko.
Krok 2. Gdy mleko w garnku zacznie się zagotowywać, zmniejsz moc palnika, a następnie stopniowo dolewaj przygotowany płyn budyniowy. Nie zapomnij również, aby od razu mieszać budyń, ponieważ bardzo szybko gęstnieje. Mieszaj tak długo aż pozbędziesz się wszystkich grudek, a sam budyń będzie odpowiednio gęsty. Na koniec przykryj budyń kawałkiem folii, aby nie powstał na nim kożuch, a następnie odstaw do przestudzenia.
Krok 3. W osobnym naczyniu umieść miękkie masło, a potem zmiksuj je na delikatny puch. Jeszcze podczas miksowania dodaj 150 gramów cukru pudru, następnie całość ubijaj na najwyższych obrotach.
Krok 4. Karpatka z groszkiem ptysiowym wychodzi najlepsza gdy budyń będzie stygł powoli, w temperaturze pokojowej. Dzięki temu gdy zmiksujemy go z masłem powstanie nam idealny krem. Pamiętaj, aby budyń dodawać do masła powoli, w niewielkich porcjach – masę miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Karpatka z groszkiem ptysiowym – przygotowanie ciasta
Krok 5. Teraz przyszedł czas, aby nasza karpatka z groszkiem ptysiowym nabrała kształtu. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a boki tortownicy wysmaruj delikatnie tłuszczem, tak aby papier się dobrze trzymał.
Krok 6. Na tak przygotowaną formę wsyp 100 gramów groszku ptysiowego, a następnie stopniowo nakładaj na niego budyniowy krem.
Krok 7. Wysyp górę karpatki pozostałą ilością groszku ptysiowego, a potem delikatnie dociśnij go do kremu. Ciasto posyp cukrem pudrem, następnie przykryj dokładnie folią i włóż do lodówki na kilka godzin, tak aby masa odpowiednio stężała.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>