Roladki schabowe ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych propozycji na przepyszny obiad, który zaskoczy i zadowoli każdego smakosza. Roladki są wręcz obłędne, więc są idealne na różne okazje. Gwarantuję, że ich smak zachwyca od pierwszego kęsa. Szybko znikają, więc polecam zrobić większą porcję. Koniecznie wypróbuj przepis!
Szpinak, który wykorzystujemy do przepysznych roladek, dodaje im niesamowitego smaku. Zawiera on wiele właściwości zdrowotnych począwszy od działania uspokajającego, po jego moc w zwalczaniu bólu głowy. Szpinak jest źródłem dużej ilości żelaza, kwasu foliowego oraz wapnia. Serdecznie polecam ten domowy przepis na roladki!
Składniki na roladki schabowe ze szpinakiem – przepis:
- 1 kg schabu
- 450 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g serka typu mozzarella
- 4 – 6 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie roladek ze szpinakiem krok po kroku – przepis:
Krok 1. Schab kroimy na kotlety, grubość według uznania. Następnie rozbijamy je dokładnie, tak aby mięso było mięciutkie.
Krok 2. Potem dobrze rozbite mięso obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.
Krok 3. Na patelnię przekładamy szpinak, a następnie podsmażamy go do momentu, aż wyparuje z niego woda.
Krok 4. Gdy woda wyparuje, do szpinaku dodajemy łyżkę masła, sok z cytryny, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po przesuszeniu szpinak odstawiamy do przestudzenia.
Krok 5. Przygotowany ser typu mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 6. Na plaster mięsa przekładamy porcję szpinaku oraz startego sera typu mozzarella.
Krok 7. Mięso zwijamy w roladki.
Krok 8. Do oddzielnych misek przekładamy bułkę tartą, mąkę oraz jajka. Jajka roztrzepujemy widelcem.
Krok 9. Zawinięte roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku a potem w bułce tartej.
Krok 10. Roladki ze szpinakiem smażymy na oleju na niewielkim ogniu. Roladki można również upiec w piekarniku.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>