Kokosanki uwielbia mój syn, dlatego też pikę je bardzo często. Przepis nie zawiera dużo składników, przez co ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste. Polecam każdemu, by choć raz spróbował własnoręcznie zrobionych kokosanek.
Składniki na kokosanki – przepis
Do przygotowania pysznych kokosanek, potrzebować będziemy następujących składników:
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 cukru trzcinowego (może być również zwykły cukier)
- 60 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 duże jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie kokosanek krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy w rondelku rozpuścić masło z 100g cukru. Po rozpuszczeniu się składników ostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2. Kolejno białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli pozostały cukier. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka, sok z cytryny, a także mąkę ziemniaczaną.
Krok 3. Do powstałej masy jajecznej dodajemy wiórki kokosowe. Całość należy dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość gęsta.
Krok 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce za pomocą łyżki, wykładamy masę na ciastka. Zachowujemy dość duży odstęp, gdyż ciastka podczas pieczenia wyrosną.
Krok 5. Kokosanki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 – 18 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>