Ciasto tiramisu próbował chyba każdy, ten włoski deser rozkochał w sobie podniebienia Polaków, więc nic dziwnego, że często pojawia się na naszych stołach. Jednak czy kiedykolwiek próbowałeś musu tiramisu? Jest nie tylko przepyszny, ale również super szybki i łatwy w przygotowaniu. Ponadto, podanie go w pucharkach sprawia, że wygląda naprawdę efektownie, więc świetnie sprawdzi się również na przyjęciach.
Mus tiramisu – składniki potrzebne do przygotowania deseru:
- 300 ml śmietany 36%
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki zimnej wody
- 8 łyżek mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej – wedle uznania)
- Kakao lub utarta czekolada do posypania
Tiramisu w pucharkach – sposób przygotowania krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności rozcieńcz kawę wodą, a następnie przygotuj miskę i umieść w niej serek homogenizowany, cukier oraz kawę. Całość miksuj na najniższych obrotach aż do połączenia się wszystkich składników.
Krok 2. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę, potem dodaj ją do zmiksowanego serka homogenizowanego i wymieszaj.
Krok 3. Na małym ogniu podgrzej mleko i dodaj do niego połamaną na kosteczki czekoladę, następnie mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 4. Na koniec pozostało przełożenie naszego musu tiramisu do przygotowanych pucharków. W tym celu za pomocą szprycy lub łyżką nałóż pierwszą warstwę musu, następnie dodaj trochę czekolady i tak na zmianę aż do zapełnienia pucharku. Górę deseru warto posypać kakaem lub startą na tarce czekoladą.
Krok 5. Deser tiramisu można zjeść od razu, jednak polecamy go włożyć chociaż na pół godziny do lodówki by odrobinę stężał.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>