Łatwy przepis na mus tiramisu w pucharkach. Obłędny deser w kilka minut

0
3598
przepis mus tiramisu deser

Ciasto tiramisu próbował chyba każdy, ten włoski deser rozkochał w sobie podniebienia Polaków, więc nic dziwnego, że często pojawia się na naszych stołach. Jednak czy kiedykolwiek próbowałeś musu tiramisu? Jest nie tylko przepyszny, ale również super szybki i łatwy w przygotowaniu. Ponadto, podanie go w pucharkach sprawia, że wygląda naprawdę efektownie, więc świetnie sprawdzi się również na przyjęciach.

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Mus tiramisu – składniki potrzebne do przygotowania deseru:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 8 łyżek mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej – wedle uznania)
  • Kakao lub utarta czekolada do posypania

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sok z winogron - ten sposób nie ma sobie równych

Tiramisu w pucharkach – sposób przygotowania krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności rozcieńcz kawę wodą, a następnie przygotuj miskę i umieść w niej serek homogenizowany, cukier oraz kawę. Całość miksuj na najniższych obrotach aż do połączenia się wszystkich składników.

Krok 2. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę, potem dodaj ją do zmiksowanego serka homogenizowanego i wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na golonkę w sosie - koniecznie musisz tego spróbować

Krok 3. Na małym ogniu podgrzej mleko i dodaj do niego połamaną na kosteczki czekoladę, następnie mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Krok 4. Na koniec pozostało przełożenie naszego musu tiramisu do przygotowanych pucharków. W tym celu za pomocą szprycy lub łyżką nałóż pierwszą warstwę musu, następnie dodaj trochę czekolady i tak na zmianę aż do zapełnienia pucharku. Górę deseru warto posypać kakaem lub startą na tarce czekoladą.

Krok 5. Deser tiramisu można zjeść od razu, jednak polecamy go włożyć chociaż na pół godziny do lodówki by odrobinę stężał.

DZISIAJ GRZEJE:  Niewiarygodnie łatwy przepis na czekoladę, którą zrobisz w kilka minut. Ona naprawdę rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.de

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie paszteciki z mięsem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jagodzianki z kruszonką - idealne do popołudniowej kawy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here