Jeżeli tak jak my uwielbiasz słodkie do popołudniowej kawy, z pewnością z chęcią wypróbujesz nasz przepis na mechowiec. To ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, ponieważ przygotowujemy je między innymi ze szpinaku. Ale nawet jeśli za nim nie przepadasz, nie zniechęcaj się, bowiem wcale go nie wyczujesz. Jednak ten dodatek dodaje ciastu lekkości i wyjątkowego smaku. Koniecznie wypróbuj, a przekonasz się, że leśny mech jest naprawdę przepyszny!
Przepis na mechowiec – składniki na ciasto:
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 450 g mrożonego szpinaku
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ owocu granatu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki oleju
- Opcjonalnie: dżem
Składniki na krem śmietanowy do Leśnego mchu:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- Sok z połowy cytryny
- ½ szklanki cukru pudru
Mechowiec – przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Na początek rozmróź szpinak i dokładnie go odsącz. Potem zblenduj go aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 3. Do dużej miski wrzuć jajka i cukier, potem ucieraj je aż do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie dodaj olej, jednocześnie cały czas miksując.
Krok 4. Kolejno należy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksuj przez krótką chwilę (aż do połączenia się składników). Na koniec dodaj szpinak i wszystko wymieszaj łyżką.
Krok 5. Przelej ciasto do tortownicy i włóż do piekarnika, Leśny mech powinien piec się około 60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i odkładamy do ostygnięcia.
Krok 6. Gdy nasz Mechowiec już ostygnie możemy go podzielić na trzy części. Potem jego górną warstwę należy drobno ukruszyć w dłoniach lub za pomocą widelca.
Krok 7. Nadszedł czas na przygotowanie kremu do naszego Leśnego Mchu. W pierwszej kolejności mieszamy ze sobą serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny, następnie dodajemy schłodzoną śmietanę i całość miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Krok 8. Mechowiec już prawie gotowy, pozostało nam przełożyć go kremem. Niektórzy bardzo chwalą sobie, aby przed nałożeniem kremu części ciasta wysmarować dżemem, wtedy nabierze ono jeszcze bardziej owocowy smak! My polecamy obie wersje, ponieważ zarówno ciasto z dżemem jak i bez jest przepyszne. Resztą kremu możemy wysmarować boki ciasta, a następnie całość posypujemy wcześniej rozdrobnionym ciastem.
Krok 9. Na koniec leśny mech dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>