Mechowiec – przepis na szpinakowe ciasto o niebiańskim smaku. Idealne do kawy

Jeżeli tak jak my uwielbiasz słodkie do popołudniowej kawy, z pewnością z chęcią wypróbujesz nasz przepis na mechowiec. To ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, ponieważ przygotowujemy je między innymi ze szpinaku. Ale nawet jeśli za nim nie przepadasz, nie zniechęcaj się, bowiem wcale go nie wyczujesz. Jednak ten dodatek dodaje ciastu lekkości i wyjątkowego smaku. Koniecznie wypróbuj, a przekonasz się, że leśny mech jest naprawdę przepyszny!

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Przepis na mechowiec – składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ owocu granatu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki oleju
  • Opcjonalnie: dżem

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na krem śmietanowy do Leśnego mchu:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • Sok z połowy cytryny
  • ½ szklanki cukru pudru

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Dzień dobry w Wielki Czwartek

Mechowiec – przygotowanie krok po kroku:

Krok 1. Na początek rozmróź szpinak i dokładnie go odsącz. Potem zblenduj go aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 2. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 3. Do dużej miski wrzuć jajka i cukier, potem ucieraj je aż do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie dodaj olej, jednocześnie cały czas miksując.

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczne, pyszne domowe rogaliki z nadzieniem - przepis

Krok 4. Kolejno należy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksuj przez krótką chwilę (aż do połączenia się składników). Na koniec dodaj szpinak i wszystko wymieszaj łyżką.

Krok 5. Przelej ciasto do tortownicy i włóż do piekarnika, Leśny mech powinien piec się około 60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i odkładamy do ostygnięcia.

Krok 6. Gdy nasz Mechowiec już ostygnie możemy go podzielić na trzy części. Potem jego górną warstwę należy drobno ukruszyć w dłoniach lub za pomocą widelca.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serniczki oreo - szybki i niezawodny sposób na małe co nieco

Krok 7. Nadszedł czas na przygotowanie kremu do naszego Leśnego Mchu. W pierwszej kolejności mieszamy ze sobą serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny, następnie dodajemy schłodzoną śmietanę i całość miksujemy do uzyskania gęstej masy.

Krok 8. Mechowiec już prawie gotowy, pozostało nam przełożyć go kremem. Niektórzy bardzo chwalą sobie, aby przed nałożeniem kremu części ciasta wysmarować dżemem, wtedy nabierze ono jeszcze bardziej owocowy smak! My polecamy obie wersje, ponieważ zarówno ciasto z dżemem jak i bez jest przepyszne. Resztą kremu możemy wysmarować boki ciasta, a następnie całość posypujemy wcześniej rozdrobnionym ciastem.

Krok 9. Na koniec leśny mech dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę jarzynową po mojemu - klasyka w innym wydaniu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here