Balladyna to smaczne ciasto, które koniecznie musicie upiec dla swoich bliskich. Składa się z kakaowych biszkoptów, przełożonych masą z serków homogenizowanych, herbatników i masy kajmakowej. Wierzch ciasta zdobi galaretka z malinami.
Przepis na ciasto Balladyna jest bardzo proste, choć w pierwszej chwili tak może się nie wydawać. Placek jest wręcz obłędny i można go wykonać o każdej porze roku, używając np. mrożonych malin. Zachęcamy do udostępniania przepisu :).
Składniki do ciasta Balladyna – przepis
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do masy serowej:
- 500 ml śmietanki 36%
- 500g serka naturalnego homogenizowanego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150ml wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo potrzebować będziemy:
- ok 45 szt herbatników kakaowych
- puszka masy kajmakowej
- 2 galaretki malinowe
- 700ml wrzątku
- 400g malin
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ciasta Balladyna krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności musimy zrobić biszkopt kakaowy. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Kolejno dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 2. Ciasto wykładamy na blaszkę 25cmx35cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy ok 20 minut. Biszkopt wyciągamy z formy, studzimy i kroimy na dwa spody. Pierwszy spód układamy z powrotem w blaszce (jeśli ktoś che może nasączyć go kawą).
Krok 3. Kolejnym krokiem jest wykonanie masy serowej. Żelatynę, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy ją na sztywno. Dodajemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy serek homogenizowany. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Krok 4. Do miski wlewamy wrzątek, dodajemy 2 galaretki malinowe i dokładnie mieszamy. pozostawiamy do ostudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny.
Krok 5. Pora na złożenie naszego ciasta w jedną całość. Składamy je według następującego schematu.
Biszkopt kakaowy – połowa masy serowej – herbatniki – masa kajmakowa – herbatniki – druga część masy serowej – druga połowa kakaowego biszkoptu, który również można nasączyć kawą – tężejąca galaretka z malinami.
Krok 6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, by biszkopty miały czas zmięknąć.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>.