Roladki z kurczaka to idealne rozwiązanie na szybki obiad. Ich szybkość wykonania sprawia, że jest to przepis po który sięgam w przypadku małej ilości czasu. Ich smak jest tak dobry, że często wykonuję roladki na obiad. Jestem pewna, że po wykonaniu tego przepisu będziesz zadowolona. Polecam!
Sposób przygotowania roladek z kurczaka jest banalnie prosty. Z tym przepisem poradzi sobie każdy kuchenny nowicjusz. Roladki z kurczaka to nic innego jak mięso zawinięte w farsz. Przepis był wykorzystywany przeze mnie wielokrotnie, dlatego jestem pewna, że Tobie również się sprawdzi. Koniecznie wypróbuj!
Składniki na roladki z kurczaka – przepis
- 2 filety z kurczaka
- marchew
- pomidor
- ząbek czosnku
- 60 g twardego sera
- nać pietruszki
- suszone zioła
- 50 g topionego serka
- czarny pieprz mielony
- sól
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
Roladki z kurczaka – przepis krok po kroku:
Krok 1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy i odsączamy z niego nadmiar wody papierowym ręcznikiem, a następnie filet kroimy na cienkie plasterki.
Krok 2. Każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, a następnie mięso odstawiamy do lodówki (na pół godziny).
Krok 3. W tym czasie umytego i osuszonego pomidora kroimy w niedużą kostkę.
Krok 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy go z serkiem topionym.
Krok 5. Obieramy marchew i również ścieramy ją na tarce, następnie umytą pietruszkę siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski i dokładnie mieszamy.
Krok 6. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy do farszu, a następnie dodajemy śmietanę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, tak aby składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 7. Plastry kurczaka wyjmujemy z lodówki i rozkładamy, a następnie na każdy kawałek układamy przygotowany wcześniej farsz.
Krok 8. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem i wkładamy do niego zawinięte w rulon roladki (roladki mogą się stykać ze sobą).
Krok 9. Roladki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180*C pod przykryciem przez ok. 40 min (przed pieczeniem dolewam troszkę wody do naczynia żaroodpornego z roladkami). 10 min przed końcem pieczenia roladek, posypujemy je startym serem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>