Rurki z kremem budyniowym są moim ulubionym deserem. Szczerze mówiąc od zawsze kupowałam je w sklepie, jednak po odkryciu tego przepisu, nie mam zamiaru więcej tego robić! Idealnie sprawdzą się na zbliżające się święta, gdyż każdy lubi pojeść trochę przepysznych słodkości. Polecam ten przepis!
Rurki z kremem są niesamowicie pyszne. Kruche ciasto jest obłędne, a krem który znajdziesz w tym przepisie jest zachwycająco apetyczny i aż rozpływa się w ustach. Sprawdzą się nie tylko na większe okazje, ale również na deser przy herbatce, na jesienne wieczory. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na rurki z kremem budyniowym – przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła 82%
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3-4 pełne łyżki śmietany 18%
Składniki na krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 700 ml mleka
- 200 g masła 82%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
Rurki z kremem budyniowym – przepis krok po kroku:
Krok 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem.
Krok 2. Masło siekamy na kwadratowe kawałeczki i dodajemy do mąki, a następnie dorzucamy do mąki żółtka.
Krok 3. Zaczynamy wyrabiać rękami ciasto i stopniowo dodajemy śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę i owijamy folią spożywczą, a następnie odstawiamy do lodówki na ok 1h.
Krok 4. Budynie przygotowujemy według instrukcji, która podana jest na opakowaniu, używając 700 ml mleka. Studzimy.
Krok 5. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, a następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy, jeszcze przez chwilę miksując.
Krok 6. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko. Ciasto przecinamy na 1,5 – 2 cm paski.
Krok 7. Foremki do rurek smarujemy olejem. Nawijamy paski na foremki zaczynając od węższej strony. Zawinięte rurki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C (góra dół) przez ok 20-25 min do zarumienienia.
Krok 8. Upieczone rurki ostudzamy, a następnie za pomocą szprycy nadziewamy je kremem budyniowym. Na koniec gotowe rurki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>