W obecnych czasach jesteśmy na co dzień bardzo zabiegani, więc ciężko jest przygotować wartościowy posiłek dla wszystkich domowników. Jednak kiedy wracamy z pracy i szkoły chętnie zjemy coś ciepłego. Z pomocą przychodzą nam pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne do ziemniaczków i ryżu. Smakują wyśmienicie na świeżo, ale również możemy je zamrozić, dzięki czemu w awaryjnych sytuacjach zawsze będą pod ręką.
Składniki na pulpeciki w sosie:
- 500 g białego ryżu
- 2 łyżki mąki
- 500 g mięsa mielonego
- 3 jajka
- ½ łyżeczki majranku
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 5 goździków
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności ugotuj i ostudź ryż, następnie połącz go z surowym mięsem, jajkami, mąką oraz przyprawami. Całość dokładnie mieszaj, aż do momentu połączenia się wszystkich składników, potem uformuj z masy kulki.
Krok 2. Przygotuj duży garnek i wlej do niego około 2 litry wody, później dodaj do niej sól, goździki i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Gdy tylko woda zacznie się gotować wrzuć do niej pulpeciki i poczekaj około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody, dzięki temu łatwiej przygotujemy idealny sos.
Krok 3. Do garnka z wodą dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko oraz przyprawy, a następnie zagęszczamy sos mąką. Następnie całość gotujemy, aż do momentu gdy sos będzie wystarczająco gęsty. Pozostaje podać nasze pulpeciki w sosie pomidorowym z ulubionymi dodatkami i mamy pyszny obiad, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>