Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Ich lekkość zachwyca każdego smakosza prawdziwej polskiej kuchni. Gołąbki to idealna potrwa na rodzinne spotkanie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Składniki na gołąbki z boczkiem i ziemniakami – przepis

Do przygotowania gołąbków z boczkiem i ziemniakami potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 13 liści białej kapusty
  • 700 ml drobiowego bulionu
  • 500 g boczku
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • majeranek
  • bazylia (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

Wykonanie gołąbków z boczkiem i ziemniakami krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowane liście z kapusty białej zanurzamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Woda z liści musi ściec.

Krok 2. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie, gdy z boczku wytopi się troszkę tłuszczu dodajemy posiekaną wcześniej cebulę. Podsmażamy do momentu, gdy cebula się zeszkli.

Krok 3. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (najlepiej na dużych oczkach). Odciskamy ciecz do miski. Chwilę czekamy aż skrobia osiądą na dno. Płyn wylewamy, a skrobia z dna dodajemy do ziemniaków.

DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis

Krok 4. Do ziemniaków dodajemy podsmażony boczek wraz z cebulą i 3 jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i opcjonalnie bazylię.

Krok 5. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.

Krok 6. Na wcześniej przygotowane liście kapusty wykładamy farsz i zawijamy w gołąbki. Układamy je w naczynie do zapiekania i zalewamy bulionem.

Krok 7. Gołąbki pieczemy w 180*C przez ok. 60 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here