Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Ich lekkość zachwyca każdego smakosza prawdziwej polskiej kuchni. Gołąbki to idealna potrwa na rodzinne spotkanie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na gołąbki z boczkiem i ziemniakami – przepis
Do przygotowania gołąbków z boczkiem i ziemniakami potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 jajka
- 3 cebule
- 13 liści białej kapusty
- 700 ml drobiowego bulionu
- 500 g boczku
- ok. 1 kg ziemniaków
- majeranek
- bazylia (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Wykonanie gołąbków z boczkiem i ziemniakami krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotowane liście z kapusty białej zanurzamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Woda z liści musi ściec.
Krok 2. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie, gdy z boczku wytopi się troszkę tłuszczu dodajemy posiekaną wcześniej cebulę. Podsmażamy do momentu, gdy cebula się zeszkli.
Krok 3. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (najlepiej na dużych oczkach). Odciskamy ciecz do miski. Chwilę czekamy aż skrobia osiądą na dno. Płyn wylewamy, a skrobia z dna dodajemy do ziemniaków.
Krok 4. Do ziemniaków dodajemy podsmażony boczek wraz z cebulą i 3 jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i opcjonalnie bazylię.
Krok 5. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 6. Na wcześniej przygotowane liście kapusty wykładamy farsz i zawijamy w gołąbki. Układamy je w naczynie do zapiekania i zalewamy bulionem.
Krok 7. Gołąbki pieczemy w 180*C przez ok. 60 min.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>