Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

0
17017

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Ich lekkość zachwyca każdego smakosza prawdziwej polskiej kuchni. Gołąbki to idealna potrwa na rodzinne spotkanie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Składniki na gołąbki z boczkiem i ziemniakami – przepis

Do przygotowania gołąbków z boczkiem i ziemniakami potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 13 liści białej kapusty
  • 700 ml drobiowego bulionu
  • 500 g boczku
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • majeranek
  • bazylia (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

Wykonanie gołąbków z boczkiem i ziemniakami krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowane liście z kapusty białej zanurzamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Woda z liści musi ściec.

Krok 2. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie, gdy z boczku wytopi się troszkę tłuszczu dodajemy posiekaną wcześniej cebulę. Podsmażamy do momentu, gdy cebula się zeszkli.

Krok 3. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (najlepiej na dużych oczkach). Odciskamy ciecz do miski. Chwilę czekamy aż skrobia osiądą na dno. Płyn wylewamy, a skrobia z dna dodajemy do ziemniaków.

DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis

Krok 4. Do ziemniaków dodajemy podsmażony boczek wraz z cebulą i 3 jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i opcjonalnie bazylię.

Krok 5. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.

Krok 6. Na wcześniej przygotowane liście kapusty wykładamy farsz i zawijamy w gołąbki. Układamy je w naczynie do zapiekania i zalewamy bulionem.

Krok 7. Gołąbki pieczemy w 180*C przez ok. 60 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here