Kuczaka można przygotować na wiele sposobów, ale ten jest wprost genialny. Zobaczcie sami i przekonajcie się jak w fajny sposób przygotować obiad dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje z ulubioną surówką. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki na kurczaka w kieszonce – przepis
Do przygotowanie sześciu porcji kurczaka w kieszonce potrzebować będziemy następujących składników:
- 6 podudzi z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 650 g ziemniaków
- 500 g ciasta francuskiego
- 2 cebule
- 40 g masła
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Kurczak w kieszonce krok po kroku -przepis
Krok 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki ugniatamy z masłem i mlekiem na gładkie puree.
Krok 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy cebulę na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek. Doprawiany odrobiną soli i pieprzu.
Krok 3. Usmażone pieczarki dodajemy do puree ziemniaczanego i dokładnie mieszamy.
Krok 4. Oczyszczone podudzie z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Dokładnie obsmażamy je z każdej strony.
Krok 5. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Wykrawamy z niego kwadratu mniej więcej wielkości 15 cm X 15 cm. Reszki ciasta można wykorzystać na wzmocnienie dna naszej kieszonki.
Krok 6. Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy porcję ziemniaków i układamy podudzie z kurczaka, mięsną częścią do dołu.
Krok 7. Wszystkie krawędzie ciasta zbieramy wkoło podudzia. Ciasto należy związać nitką (nie za ciasto, by miało miejsce troszkę urosnąć) wokół kości. Końcówki podudzia owijamy folą aluminiową. Kieszonki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 8. Kieszonki z kurczaka układamy na blaszce do pieczenia – wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>