Kurczak w nadziewanej kieszonce – świetny przepis na obiad

Kuczaka można przygotować na wiele sposobów, ale ten jest wprost genialny. Zobaczcie sami i przekonajcie się jak w fajny sposób przygotować obiad dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje z ulubioną surówką. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Składniki na kurczaka w kieszonce – przepis

Do przygotowanie sześciu porcji kurczaka w kieszonce potrzebować będziemy następujących składników:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • 650 g ziemniaków
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 40 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Kurczak w kieszonce krok po kroku -przepis

Krok 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki ugniatamy z masłem i mlekiem na gładkie puree.

Krok 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy cebulę na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek. Doprawiany odrobiną soli i pieprzu.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Krok 3. Usmażone pieczarki dodajemy do puree ziemniaczanego i dokładnie mieszamy.

Krok 4. Oczyszczone podudzie z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Dokładnie obsmażamy je z każdej strony.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 5. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Wykrawamy z niego kwadratu mniej więcej wielkości 15 cm X 15 cm. Reszki ciasta można wykorzystać na wzmocnienie dna naszej kieszonki.

Krok 6. Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy porcję ziemniaków i układamy podudzie z kurczaka, mięsną częścią do dołu.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 7. Wszystkie krawędzie ciasta zbieramy wkoło podudzia. Ciasto należy związać nitką (nie za ciasto, by miało miejsce troszkę urosnąć) wokół kości. Końcówki podudzia owijamy folą aluminiową. Kieszonki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Krok 8. Kieszonki z kurczaka układamy na blaszce do pieczenia – wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście - Hit wśród dań z piekarnika

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here