Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Zawijane zrazy ze schabu to klasyczny obiad w wielu domach. Świetnie sprawdza się na niedzielny obiad, jak również w ciągu tygodnia. Przygotowanie mięsa wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu, a jego smak przypomina domowe obiady u rodziców. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem gotowania, naprawdę warto co jakiś czas zafundować sobie pyszny, domowy obiadek.

DZISIAJ GRZEJE:  Uniwersalny sos pieczarkowy do ziemniaków i makaronu. Pomysł na szybki i pyszny obiad

Składniki na zrazy ze schabu:

  • Około kilogram schabu bez kości
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia (np. z gęsi)

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty - jest przepyszna

Dodatkowo:

  • 1 średnia cebula
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 3 sztuki liści laurowych
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • 600 ml wrzącej wody

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Domowe zrazy ze schabu – przepis krok po kroku

Przygotowanie rolad:

Krok 1. Na początek umyj i pokrój schab na około 1,5 cm plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem na cienko.

Krok 2. Przypraw mięso solą i pieprzem, potem jedną stronę każdej porcji posmaruj musztardą. Następnie na każdy kawałek połóż z brzegu słupek wędzonego boczku oraz kawałek cebuli.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sok z winogron - ten sposób nie ma sobie równych

Krok 3. Przygotowane ogórki kiszone pokrój wzdłuż, tak aby powstały 4 części. Włóż po każdą z nich do osobnego kawałka mięsa.

Krok 4. Kolejnym krokiem jest odpowiednie zawinięcie przygotowanych rolad. Chwyć zrazy ze schabu za brzeg i załóż go do środka na dodatki, następnie zwiń każdą porcję w rolady. Aby mięso się nie rozwinęło zepnij je szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.

DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak w nadziewanej kieszonce - świetny przepis na obiad

Krok 5. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz, potem ułóż rolady, tak aby miejsce łączenia dotykało naczynia.

Krok 6. Mięso smaż na małym ogniu, aż do momentu gdy będzie mocno przypieczone. Następnie obróć je i powtarzaj proces z każdej strony. Przełóż mięso do szerokiego rondla.

DZISIAJ GRZEJE:  Szynka w glazurze - przepis na pyszne mięso na kanapki

Przepis na pyszny sos

Krok 7. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a potem przełóż ją na patelnię, gdzie wcześniej smażyło się mięso. Zeszklij je, a następnie dodaj do mięsa.

Krok 8. Na koniec dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól, potem zalej całość wrzącą wodą.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Krok 9. Zagotuj mięso z przyprawami, a potem gotuj wszystko przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 10. Gdy zrazy ze schabu będą już odpowiednio miękkie wyjmij je z wywaru i usuń szpilki/wykałaczki.

Krok 11. W osobnym naczyniu połącz mąkę z zimną wodą i dokładnie wymieszaj, następnie zapraw nią wywar z mięsa ponownie mieszając by nie powstały grudki. Dodaj przygotowane zrazy ze schabu do sosu.

Źródło: https://www.empik.com/kulinarna-wiola-najlepsze-przepisy-wojcik-wioletta,p1270065553,ksiazka-p

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here