Przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty – jest przepyszna

Surówka z czerwonej kapusty jest nie tylko zdrowa, ale i również bardzo smaczna. Wykonanie proste i szybki, co niezwykle cenię w przepisach. Chrupiąca surówka z kapusty, będzie idealnym dodatkiem do obiady. Ja uwielbiam ją jeść samodzielnie, gdy dopadnie mnie ochota na zdrową i pyszną przekąskę.

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Zalet spożywania czerwonej kapusty

Czerwona kapusta, przez niektórych nazywana również fioletową jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Kapusta świetnie smakuje, a oprócz walorów smakowych ma mnóstwo prozdrowotnych zalet takich jak:

  • sulforafan znajdujący się w kapuście sprzyja walce z rakiem 
  • dzięki bogactwu antocyjanów flawonoidowych, dba o zdrowe serce
  • sprzyja zdrowemu trawieniu
  • zmniejsza stan zapalny w jelitach
  • witamina C, karotenoidy i flawonoidy znajdziemy w kapuście w ilości ponad 4 razy większej, niż w przypadku zielonej kapusty
  • kapusta jest niskokaloryczna, powinny więc docenić ją osoby, które dbają o linię

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty – przepis

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
  • około 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól pieprz do smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z kurczakiem. Przepis, który zachwyci każdego domownika

Wykonanie surówki krok po kroku -przepis

Krok 1. Umytą kapustę drobno szatkujemy.

Krok 2. Szczypiorek lub natkę pietruszki drobno kroimy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Mafijną - od dziś będzie ulubionym dodatkiem do Twojego obiadu

Krok 3. Jogurt mieszamy z octem i musztardą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Krok 4. Do jogurtu dodajemy kapustę i szczypiorek (lub natkę). Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Rewelacyjne klopsiki po cygańsku - przepis na smaczny obiad

Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here