Dla wielu z nas wymyślanie obiadów dla całej rodziny jest nie lada strapieniem, tym bardziej jeśli na co dzień pracujemy. Jednak nasz przepis na sos pieczarkowy pokochają zarówno dorośli jak i dzieci, a ponadto jest bardzo szybki w wykonaniu i pasuje zarówno do ziemniaków jak i makaronu. Świetnym pomysłem jest również zamrożenie sosu, co pozwala nam na wykorzystanie go w dowolnym momencie.
Składniki potrzebne na sos pieczarkowy:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- Ząbek czosnku
- Łyżka masła
- 200 ml słodkiej śmietany
- ½ posiekanej natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przepis na sos pieczarkowy krok po kroku:
Krok 1. Umyj i dokładnie oczyść pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki. Pokrój cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, a potem obierz czosnek i drobno poszatkuj.
Krok 2. Roztop masło na patelni, następnie dodaj cebulę i smaż ją aż do zeszklenia. Dodaj pieczarki i czosnek, a potem smaż całość około 10 minut, aż do momentu gdy woda z pieczarek wyparuje.
Krok 3. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem wlej śmietanę i doprowadź do zagotowania. Gotuj grzyby przez przez chwilę, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>