W tym roku winogrono obrodziło u mnie w takiej ilości, że jeszcze nie udało mi się go w całości przerobić. Ten, kto robi sok z winogrona wie, że jest on bardzo zdrowy i aromatyczny, o ile przygotujemy go we właściwy sposób. Sok robiony w sokowniku to szybkie rozwiązanie, ale czy o szybkość chodzi? Czy o aromat i zachowanie jak największej ilości witamin?
Zdrowotne właściwości soku z winogron
Sok z winogron, zwłaszcza tych ciemnych ma wiele cennych właściwości, z które nasz organizm będzie nam wdzięczny. Są to między innymi:
- oczyszcza organizm z toksyn
- ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne
- zmniejsza reakcje alergiczne organizmu,
- chroni nasz układ sercowo-naczyniowy przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca
- pomaga utrzymać prawidłową masę ciała
- odkwasza organizm
Niezwykłe właściwości soku z winogron
Sok z winogron to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera w sobie między innymi takie witaminy i minerały jak:
- witaminę C, która wspomaga naszą odporność
- witaminy A, która wspomaga nasz wzrok
- witamin z grupy B
- potas i magnez, minerały te dbają o nasze mięśnie i układ nerwowy
- żelazo, które zapobiega anemii
- wapń i fosfor – gwarantują mocne i zdrowe zęby oraz kości
- jod, który korzystnie wpływa na pracę tarczycy
- miedź, cynk, które dbają o zdrowe włosy, skórę i paznokcie
- flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze – hamują one namnażanie się komórek rakowych oraz obniżają poziom złego cholesterolu
Składniki na sok z winogron – przepis
Do przygotowania soku z winogron potrzebować będziemy zaledwie trzech składników:
- 2 kg dojrzałych owoców winogron
- pół kg cukru
- pół szklanki wody
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie soku z winogron krok po kroku -przepis
Krok 1. Winogrona po krótkim namoczeniu, myjemy dokładnie pod bieżąca wodą. Chwilowe namoczenie sprawi, że większość zanieczyszczeń odejdzie bez problemu.
Krok 2. Kolejno oddzielamy owoce od gałązek, jednocześnie pozbywając się zeschniętych lub uszkodzonych owoców.
Krok 3. Na dno garnka wlewamy wodę, dodajemy owoce i zasypujemy cukrem. Całość gotujemy do całkowitego rozpadu owoców i puszczenia soku (ok 30min).
Krok 4. Powstały sok należy przetrzeć przez sito. Następnie przelać go do wyparzonych butelek lub słoiczków i pasteryzować ok. 15 min.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>