Przepis na ciapkapustę – pyszny i pożywny dodatek do mięs

0
9258

Ciapkapusta już sama w sobie może stanowić pyszne i pożywne danie, lecz w połączeniu z mięsem staje się prawdziwą bombą :). Ciapkapustę możemy podać z mięsem rożnego rodzaju, ale najlepiej smakuje z pieczonymi żeberkami czy gulaszem z łopatki. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na ciapkapustę – przepis

Do przygotowania ciapkapusty potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 gramów kapusty kiszonej
  • 250 gramów boczku
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Fuczki - placki z kiszonej kapusty. Bieszczadzkie pyszne danie, którego musisz spróbować

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania ciapkapusty krok po kroku – przepis

Krok 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kolejno odcedzamy i ugniatamy je, na zupełnie gładką masę.

Krok 2. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Dokładnie odciskamy ugotowaną kapustę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad

Krok 3. Boczek kroimy w kostkę. Należy przesmażyć go na patelni, a gdy się wytopi, dorzucić posiekaną cebulę. Całość smażymy na wolnym ogniu, aż do zrumienienia.

Krok 4. Kapustę i boczek przekładamy do garnka z ziemniakami, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here