Ciapkapusta już sama w sobie może stanowić pyszne i pożywne danie, lecz w połączeniu z mięsem staje się prawdziwą bombą :). Ciapkapustę możemy podać z mięsem rożnego rodzaju, ale najlepiej smakuje z pieczonymi żeberkami czy gulaszem z łopatki. Smacznego!
Składniki na ciapkapustę – przepis
Do przygotowania ciapkapusty potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg ziemniaków
- 700 gramów kapusty kiszonej
- 250 gramów boczku
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania ciapkapusty krok po kroku – przepis
Krok 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kolejno odcedzamy i ugniatamy je, na zupełnie gładką masę.
Krok 2. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Dokładnie odciskamy ugotowaną kapustę.
Krok 3. Boczek kroimy w kostkę. Należy przesmażyć go na patelni, a gdy się wytopi, dorzucić posiekaną cebulę. Całość smażymy na wolnym ogniu, aż do zrumienienia.
Krok 4. Kapustę i boczek przekładamy do garnka z ziemniakami, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>