Murzynek – sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

0
118150
murzynek przepis

Puszyste, wilgotne, a zarazem delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach – taki właśnie jest murzynek z naszego przepisu. Ciasto z dodatkiem prawdziwego kakao świetnie sprawdzi się zarówno na przyjęcie jak i na deser do popołudniowej kawy. Ponadto, jest to jeden z tych wypieków, które praktycznie zawsze się udają.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie

Murzynek – składniki, które potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • ¾ szklanki mleka (ewentualnie wody)
  • 5 łyżek kakao
  • 6 dużych jajek

*Szklanka 250 ml

*Jajka przed rozbiciem warto sparzyć wrzącą wodą.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania ciasta krok po kroku:

Krok 1. Do niewielkiego rondelka wlej mleko (lub wodę), a następnie dodaj masło, kakao i cukier. Potem odłóż całość do wystudzenia.

Krok 2. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twój murzynek będzie naprawdę puszysty.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tradycyjne gołąbki - niezawodny sposób na pyszny obiad

Krok 3. Do powstałej i ostygniętej masy mlecznej dodaj żółtka jajek, a następnie całość zmiksuj. Odlej pół szklanki na polewę, a potem pozostałą część wymieszaj z mąką za pomocą miksera.

Krok 4. W oddzielnej misce ubij pianę z białek, które pozostały z rozbitych jaj. Na koniec połącz białka z wcześniej przygotowaną masą na ciasto, mieszając dokładnie łyżką.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle ze śliwkami - smaczny i szybki obiad

Krok 5. Formę 32×16 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wlej do niej ciasto.

Krok 6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a potem włóż ciasto i piecz je około 45 minut. Murzynek piecz aż do momentu, kiedy podczas sprawdzania patyczek będzie suchy.

Krok 7. Gdy Murzynek nieco przestygnie polej go wcześniej odlaną polewą.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szybką sałatkę z makaronem - zobacz koniecznie i podziel się nim z innymi
DZISIAJ GRZEJE:  Uniwersalny sos pieczarkowy do ziemniaków i makaronu. Pomysł na szybki i pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Szynka w glazurze - przepis na pyszne mięso na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here