Puszyste, wilgotne, a zarazem delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach – taki właśnie jest murzynek z naszego przepisu. Ciasto z dodatkiem prawdziwego kakao świetnie sprawdzi się zarówno na przyjęcie jak i na deser do popołudniowej kawy. Ponadto, jest to jeden z tych wypieków, które praktycznie zawsze się udają.
Murzynek – składniki, które potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 250 gram masła
- ¾ szklanki mleka (ewentualnie wody)
- 5 łyżek kakao
- 6 dużych jajek
*Szklanka 250 ml
*Jajka przed rozbiciem warto sparzyć wrzącą wodą.
Sposób przygotowania ciasta krok po kroku:
Krok 1. Do niewielkiego rondelka wlej mleko (lub wodę), a następnie dodaj masło, kakao i cukier. Potem odłóż całość do wystudzenia.
Krok 2. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twój murzynek będzie naprawdę puszysty.
Krok 3. Do powstałej i ostygniętej masy mlecznej dodaj żółtka jajek, a następnie całość zmiksuj. Odlej pół szklanki na polewę, a potem pozostałą część wymieszaj z mąką za pomocą miksera.
Krok 4. W oddzielnej misce ubij pianę z białek, które pozostały z rozbitych jaj. Na koniec połącz białka z wcześniej przygotowaną masą na ciasto, mieszając dokładnie łyżką.
Krok 5. Formę 32×16 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wlej do niej ciasto.
Krok 6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a potem włóż ciasto i piecz je około 45 minut. Murzynek piecz aż do momentu, kiedy podczas sprawdzania patyczek będzie suchy.
Krok 7. Gdy Murzynek nieco przestygnie polej go wcześniej odlaną polewą.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>