Młode ziemniaczki, kotlet smażony i do tego młoda kapusta zasmażana, to z pewnością przepis na obiad idealny. Kapusta z dodatkiem koperku to tradycyjny dodatek do dań, który króluje w naszym domu od wieeeelu lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Jest ona nie tylko przepyszna, ale również bardzo łatwa w przygotowaniu. Warto poświęcić chwilkę dłużej w kuchni póki sezon trwa, ponieważ „stara” kapusta mimo dobrego smaku, nie jest w stanie jej dorównać.
Młoda kapusta zasmażana – składniki potrzebne do przygotowania:
- Główka młodej kapusty (do 700 g)
- Pęczek koperku
- Łyżka mąki pszennej
- Pół szklanki wody
- Łyżeczkę cukru
- Pół kostki masła (100 g)
- 2 łyżki soki z cytryny
- Kminek do smaku
- 5 sztuk ziela angielskiego
- Łyżeczkę soli
- Odrobina pieprzu
Przepis na młodą kapustę zasmażaną krok po kroku:
Krok 1. Na początek oderwij zewnętrzne (ciemniejsze) liście z kapusty, a następnie podziel ją na cztery części. Potem odkrój białe i twarde głąby.
Krok 2. Poszatkuj każdy kawałek na cienkie paseczki, potem umieść kapustę w garnku wraz z szklanką wody, cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodaj również ziele angielskie. Następnie przykryj garnek pokrywką i wstaw go na gaz. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
Krok 3. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z garnka i dodaj do kapusty posiekany koperek oraz sok z cytryny, następnie wymieszaj kapustę. Gotuj jeszcze przez chwilę, ale już bez pokrywki.
Krok 4. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło, potem wsyp łyżkę mąki, jednocześnie mieszając by nie powstały grudki. Gdy całość zacznie się pienić wyłącz gaz.
Krok 5. Ostatnim krokiem jest połączenie przygotowanej zasmażki z kapustą z koperkiem. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj przez około minutę, dzięki temu całość idealnie się połączy.
Młoda kapusta duszona gotowa do jedzenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>