Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

0
4948
Przepis na domowy rosół z kury

Rosół to z pewnością królowa polskich zup, która gości niemal w każdym domu. Jej sekret tkwi w prostocie, świeżości składników i odpowiednich przyprawach, które sprawiają, że jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Dodatkowo gotowanie tej złocistej zupy sprzyja również niemarnowaniu jedzenia, bowiem większość z nas na drugi dzień robi z niej pomidorówkę. Nie zapominajmy też, że rosół świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i w mgnieniu oka potrafi postawić na nogi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Przepis na rosół z kury – składniki na zupę:

  • ½ wiejskiej kury
  • 5 marchewek
  • ¼ selera
  • 2 pietruszki
  • 1 nieobrana, przypalona cebula
  • 20 cm zielonej części pora
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka soli
  • 3 litry wody

Gdy mamy zamiar ugotować rosół zwróćmy szczególną uwagę na jakość składników, które wykorzystujemy do jego przygotowania. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybieramy te najlepsze, lepiej zrezygnować z zakupów w pobliskim dyskoncie, a zamiast tego udać się na lokalne targowisko. To właśnie tam można dostać naprawdę świeże i naturalne produkty, które całkowicie odmienią smak naszej zupy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Domowy rosół – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. Do większego garnka (5 litrowego) nalej 3 litry wody oraz dodaj sól, następnie włóż kurę i gotuj ją przez około 60 minut na małym ogniu. Pamiętaj o ściąganiu szumowin, aby nasz rosół był przejrzysty i klarowny.

Krok 2. Najpierw podpraż na patelni przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) i dodaj je do wywaru. Następnie to samo zrób z cebulą, jednak ona musi być bardziej przypalona i również dołóż do garnka.

Krok 3. Obierz wszystkie warzywa i również dodaj je do garnka z wodą, potem gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.de

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na świderki francuskie z masą makową - szybka i pyszna przekąska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here