Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

Rosół to z pewnością królowa polskich zup, która gości niemal w każdym domu. Jej sekret tkwi w prostocie, świeżości składników i odpowiednich przyprawach, które sprawiają, że jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Dodatkowo gotowanie tej złocistej zupy sprzyja również niemarnowaniu jedzenia, bowiem większość z nas na drugi dzień robi z niej pomidorówkę. Nie zapominajmy też, że rosół świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i w mgnieniu oka potrafi postawić na nogi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Przepis na rosół z kury – składniki na zupę:

  • ½ wiejskiej kury
  • 5 marchewek
  • ¼ selera
  • 2 pietruszki
  • 1 nieobrana, przypalona cebula
  • 20 cm zielonej części pora
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka soli
  • 3 litry wody

Gdy mamy zamiar ugotować rosół zwróćmy szczególną uwagę na jakość składników, które wykorzystujemy do jego przygotowania. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybieramy te najlepsze, lepiej zrezygnować z zakupów w pobliskim dyskoncie, a zamiast tego udać się na lokalne targowisko. To właśnie tam można dostać naprawdę świeże i naturalne produkty, które całkowicie odmienią smak naszej zupy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Domowy rosół – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. Do większego garnka (5 litrowego) nalej 3 litry wody oraz dodaj sól, następnie włóż kurę i gotuj ją przez około 60 minut na małym ogniu. Pamiętaj o ściąganiu szumowin, aby nasz rosół był przejrzysty i klarowny.

Krok 2. Najpierw podpraż na patelni przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) i dodaj je do wywaru. Następnie to samo zrób z cebulą, jednak ona musi być bardziej przypalona i również dołóż do garnka.

Krok 3. Obierz wszystkie warzywa i również dodaj je do garnka z wodą, potem gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.de

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na świderki francuskie z masą makową - szybka i pyszna przekąska

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here