Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

Rosół to z pewnością królowa polskich zup, która gości niemal w każdym domu. Jej sekret tkwi w prostocie, świeżości składników i odpowiednich przyprawach, które sprawiają, że jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Dodatkowo gotowanie tej złocistej zupy sprzyja również niemarnowaniu jedzenia, bowiem większość z nas na drugi dzień robi z niej pomidorówkę. Nie zapominajmy też, że rosół świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i w mgnieniu oka potrafi postawić na nogi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Przepis na rosół z kury – składniki na zupę:

  • ½ wiejskiej kury
  • 5 marchewek
  • ¼ selera
  • 2 pietruszki
  • 1 nieobrana, przypalona cebula
  • 20 cm zielonej części pora
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka soli
  • 3 litry wody

Gdy mamy zamiar ugotować rosół zwróćmy szczególną uwagę na jakość składników, które wykorzystujemy do jego przygotowania. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybieramy te najlepsze, lepiej zrezygnować z zakupów w pobliskim dyskoncie, a zamiast tego udać się na lokalne targowisko. To właśnie tam można dostać naprawdę świeże i naturalne produkty, które całkowicie odmienią smak naszej zupy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Domowy rosół – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. Do większego garnka (5 litrowego) nalej 3 litry wody oraz dodaj sól, następnie włóż kurę i gotuj ją przez około 60 minut na małym ogniu. Pamiętaj o ściąganiu szumowin, aby nasz rosół był przejrzysty i klarowny.

Krok 2. Najpierw podpraż na patelni przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) i dodaj je do wywaru. Następnie to samo zrób z cebulą, jednak ona musi być bardziej przypalona i również dołóż do garnka.

Krok 3. Obierz wszystkie warzywa i również dodaj je do garnka z wodą, potem gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.de

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na świderki francuskie z masą makową - szybka i pyszna przekąska

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here