Kanapka z taką wędliną to prawdziwy rarytas. Pyszna i soczysta szynka posmakuje wszystkim, tak więc nie zwlekaj i koniecznie wypróbuj nasz przepis. Zachęcamy do podzielenia się przepisem z innymi poprzez jego udostępnianie. 😉
Składniki na soczystą szynkę w glazurze – przepis
Do przygotowania szynki w glazurze potrzebujemy następujących składników:
- około kilogram szynki wieprzowej (kulki)
Marynata:
- po 3 łyżki sosu barbecue, ketchupu i oleju
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- po 1 łyżeczce sosu tabasco, cukru trzcinowego oraz majeranku
- 3 ząbki czosnku
- szczypta mielonego kminku
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie szynki krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od sporządzenia marynaty. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z wszystkimi pozostałymi składnikami.
Krok 2. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i delikatnie wcieramy ją w szynkę. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny.
Krok 3. Godzinę przed pieczeniem mięso powinno znajdować się w temperaturze pokojowej.
Krok 4. Mięso przekładamy na blaszkę i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podczas pieczenia obracamy.
Krok 5. Po upływie godziny mięso należy przykryć i piec jeszcze około 25 minut. Gotowe. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>