Przepis na bułeczki maślane lepsze niż z piekarni. Mięciutkie i pyszne

0
3348

Mięciutkie, delikatne i pyszne – właśnie takie są bułeczki maślane z tego przepisu. Ponadto, zachowują świeżość przez kilka dni, więc masz pewność, że gdy wstaniesz kolejnego dnia nadal będą miękkie i smaczne. Ten przepis na bułki, jest jednym z moich ulubionych i z pewnością biją na głowę większość swoich sklepowych rywali.

Bułeczki maślane świetnie smakują z dżemem, czekoladą, a nawet z samym kubkiem ciepłego mleka. Z pewnością jest to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie przed ciężkim dniem, bez konieczności porannego spaceru do piekarni. Przepis ten przekazała mi moja babcia, która bardzo często piekła mi ciepłe bułeczki na śniadanie gdy byłam mała.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne faworki oprószone cukrem pudrem. Niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie

Składniki na bułeczki maślane:

Bułki z naszego domowego przepisu będą przygotowywane na drożdżach, dzięki czemu wyrosną pulchne i mięciutkie. Oprócz składników na nasz wypiek, uszykuj także papier do pieczenia oraz czystą ściereczkę do przykrycia ciasta na czas wyrastania.

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 gram roztopionego masła
  • 50 gram drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczka soli

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na drożdżówki z makiem - niezawodny, szybki sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Przepis na bułeczki maślane krok po kroku:

Krok 1. Na początek przygotuj zaczyn – w naczyniu umieść mleko, drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki, a potem całość dobrze wymieszaj. Następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 2. Po tym czasie zaczyn na bułeczki maślane jest gotowy, więc możesz go wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie gładkie i zbite, a następnie przykryj je ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na przynajmniej 40 minut.

Krok 3. Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie rozpoczynamy formowanie bułeczek, pamiętaj jednak aby były one do siebie zbliżone wielkością, by równo się wypiekły.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z patelni - polecam ten świetny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placek drożdżowy bez ucierania. Dodaj ulubione owoce i ciesz się pysznym ciastem

Krok 4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie układaj na nim bułeczki maślane w równych odstępach. Następnie, tak przygotowane pieczywo odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 5. Na koniec smarujemy bułeczki mlekiem lub jajkiem. Można też je posypać makiem.

Krok 6. Włóż bułeczki maślane do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, a potem piecz je przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągnij je do przestygnięcia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty
DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na ciasto Dakłas – prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szarlotkę z pianą - mięciutka i zachwycająca
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here