Przepis na drożdżówki z makiem – niezawodny, szybki sposób

Domowe drożdżówki, nie mogą się równać z tymi, które dostępne są w sklepach. Ich smak jest obłędny, a zapach unoszący się w kuchni podczas ich pieczenia powala z nóg niejednego smakosza. Przepis na domowe drożdżówki nie jest trudny i dość szybki w wykonaniu.

Składniki na domowe drożdżówki z makiem – przepis

Do przygotowania drożdżówek z makiem potrzebować będziemy następujących składników:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Nadzienie drożdżówek:

  • 250 g chałwy
  • 200g maku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jagodzianki z kruszonką - idealne do popołudniowej kawy

Przygotowanie drożdżówek z makiem krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski wsypujemy drożdże, jedną łyżkę cukru oraz dodajemy ciepłą wodę. Całość wymieszaj, dodaj mleko, resztę cukru, roztopione masło, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz dwa jajka. 

Krok 2. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.

Krok 3. Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą. gotuj 10 minut, po czym odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Krok 4. Zimny mak należy zblendować z chałwą na jednolitą masę. 

Krok 5. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 5 cm. Ciasto smarujemy połową nadzienia makowego i zwijamy w rulon.

Krok 6. Drożdżowy rulon tniemy na 5 cm kawałki. Każdy kawałek układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Krok 7. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut. Wierzch drożdżówek po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here