Jeśli masz już dość standardowych śniadań, koniecznie wypróbuj nasz przepis na roladki twarogowe. To pyszna alternatywa do zwykłych bułek, a na dodatek ich przygotowanie jest niesamowicie szybkie i łatwe. Są bardzo pożywne, dzięki temu świetnie sprawdzą się również na drugie śniadanie do szkoły i pracy.
Składniki na roladki twarogowe:
- 80 gram masła
- 250 gram twarogu
- 180 gram mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Szczypta soli
Roladki twarogowe w 20 minut – przepis krok po kroku:
Krok 1. Wyciągnij wcześniej masło, tak aby podczas krojenia było w temperaturze pokojowej. Podziel je na małe kosteczki, a następnie przełóż do miski.
Krok 2. Do miski z masłem dołóż rozdrobiony twaróg, a potem dodaj szczyptę soli. Całość zagnieć widelcem lub zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 3. W osobnym naczyniu połącz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj ją do masy twarogowej, jednocześnie ugniatając co jakiś czas. Na koniec ugnieć wszystkie składniki na zwartą masę.
Krok 4. Następnym krokiem jest podzielenie ciasta na dwie części, a potem rozwałkowanie każdego kawałka na cienko.
Krok 5. Przytnij brzegi ciasta tak, aby powstał z niego prostokąt, następnie obsyp kawałki wiórkami kokosowymi i cukrem.
Krok 6. Ciasta zwiń tak, aby powstały z nich rulony, które później podzielisz na równe, mniejsze części.
Krok 7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Potem włóż roladki twarogowe i piecz je przez 20 minut.
Krok 8. Świeżo upieczone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>