Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

0
54812
Domowy chleb wiejski - przepis

Myśl o mięciutkim chlebku z chrupiącą skórką wprost z naszego piekarnika może sprawić, że niejednemu poleci ślinka. A jeśli do tego dodamy banalnie proste wykonanie i brak konieczności posiadania specjalnych foremek? Brzmi jak idealny przepis na domowy chleb wiejski! Gdy spróbujesz go po raz pierwszy już nigdy nie zamienisz go na żaden inny.

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

Aby przygotować domowy chleb wiejski wystarczy, że przygotujesz:

  • 2 szklanki letniej wody (szklanka 250 ml)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • opcjonalnie ziarna słonecznika, dyni, sezamu lub siemienia lnianego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na chleb wiejski z naczynia żaroodpornego:

Krok 1. Przygotuj garnuszek, a następnie wymieszaj w nim wodę, cukier oraz drożdże. Odstaw na kilka minut.

Krok 2. Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz olej. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w naczyniu dodaj drożdżowy rozczyn.

Krok 3. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zagnieć kilka razy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Krok 4. Żaroodporne naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby nam pięknie wyrosło.

Krok 5. Po upływie tego czasu zagnieć ciasto kilka razy, po czym odłóż je na kolejne 30 minut.

Krok 6. Włóż puste naczynie żaroodporne z pokrywką do piekarnika i nastaw go na 200 stopni (dzięki temu nasz domowy chleb wiejski będzie idealnie wypieczony).

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 7. Gdy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie i posyp wewnątrz mąką. Następnie włóż do środka wyrośnięte ciasto. Wierzch ponacinaj ostrym nożem, a także (opcjonalnie) posyp chlebek ulubionymi ziarnami.

Krok 8. Przykryj naczynie pokrywką i piecz około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzałka górna i dolna). Następnie zdejmij pokrywkę i piecz chleb wiejski jeszcze przez 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapomniany przepis na ciasto „Piotruś na miodzie”. Miodowy przysmak naszych babć
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here