Myśl o mięciutkim chlebku z chrupiącą skórką wprost z naszego piekarnika może sprawić, że niejednemu poleci ślinka. A jeśli do tego dodamy banalnie proste wykonanie i brak konieczności posiadania specjalnych foremek? Brzmi jak idealny przepis na domowy chleb wiejski! Gdy spróbujesz go po raz pierwszy już nigdy nie zamienisz go na żaden inny.
Aby przygotować domowy chleb wiejski wystarczy, że przygotujesz:
- 2 szklanki letniej wody (szklanka 250 ml)
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 750 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
- opcjonalnie ziarna słonecznika, dyni, sezamu lub siemienia lnianego
Przepis na chleb wiejski z naczynia żaroodpornego:
Krok 1. Przygotuj garnuszek, a następnie wymieszaj w nim wodę, cukier oraz drożdże. Odstaw na kilka minut.
Krok 2. Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz olej. Gdy już wszystkie składniki znajdą się w naczyniu dodaj drożdżowy rozczyn.
Krok 3. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zagnieć kilka razy.
Krok 4. Żaroodporne naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby nam pięknie wyrosło.
Krok 5. Po upływie tego czasu zagnieć ciasto kilka razy, po czym odłóż je na kolejne 30 minut.
Krok 6. Włóż puste naczynie żaroodporne z pokrywką do piekarnika i nastaw go na 200 stopni (dzięki temu nasz domowy chleb wiejski będzie idealnie wypieczony).
Krok 7. Gdy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie i posyp wewnątrz mąką. Następnie włóż do środka wyrośnięte ciasto. Wierzch ponacinaj ostrym nożem, a także (opcjonalnie) posyp chlebek ulubionymi ziarnami.
Krok 8. Przykryj naczynie pokrywką i piecz około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzałka górna i dolna). Następnie zdejmij pokrywkę i piecz chleb wiejski jeszcze przez 20 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>