Domowy chleb jest niezastąpiony. Pyszne i pachnące pieczywo warto piec samemu, lecz nie każdy ma na to czas. Dziś mamy dla Was przepis na szybki chleb z patelni, który zawsze się udaje i smakuje wszystkim bez wyjątków. Życzymy powodzenia i smacznego!
Składniki na chlebek z patelni – przepis
Do przygotowania dwóch chlebków o wadze około 400g potrzebować będziemy następujących składników:
- 500 g dowolnej mąki pszennej
- 330 ml ciepłej wody
- 10 g soli
- 5 g drożdży suszonych lub 15 g drożdży świeżych
- olej do posmarowania patelni i chleba
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie chleba z patelni krok po kroku – przepis
Krok 1. Z mąk i wody, w której wcześniej rozpuszczamy sól i drożdże, zarabiamy jednolite, elastyczne ciasto.
Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy z niego dwie kule. Odkładamy je na pół godziny, by podwoiło swą objętość.
Krok 3. Patelnię, smarujemy delikatnienie olejem. Ciasto wykładamy na lekko rozgrzaną patelnię i pieczemy pod przykryciem z każdej strony przez 12-15 minut. Przed przekręceniem chleba na drugą stronę smarujemy go delikatnie olejem. Chleb pieczemy na średnim ogniu. Chlebki zjadamy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>