Przepis na domowy chleb z patelni – polecam ten świetny sposób

0
49657

Domowy chleb jest niezastąpiony. Pyszne i pachnące pieczywo warto piec samemu, lecz nie każdy ma na to czas. Dziś mamy dla Was przepis na szybki chleb z patelni, który zawsze się udaje i smakuje wszystkim bez wyjątków. Życzymy powodzenia i smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Składniki na chlebek z patelni – przepis

Do przygotowania dwóch chlebków o wadze około 400g potrzebować będziemy następujących składników:

  • 500 g dowolnej mąki pszennej
  • 330 ml ciepłej wody
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży suszonych lub 15 g drożdży świeżych
  • olej do posmarowania patelni i chleba

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Małgorzata Socha podaje swój niezawodny przepis na chlebek bananowy

Przygotowanie chleba z patelni krok po kroku – przepis

Krok 1. Z mąk i wody, w której wcześniej rozpuszczamy sól i drożdże, zarabiamy jednolite, elastyczne ciasto.

Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy z niego dwie kule. Odkładamy je na pół godziny, by podwoiło swą objętość.

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

Krok 3. Patelnię, smarujemy delikatnienie olejem. Ciasto wykładamy na lekko rozgrzaną patelnię i pieczemy pod przykryciem z każdej strony przez 12-15 minut. Przed przekręceniem chleba na drugą stronę smarujemy go delikatnie olejem. Chleb pieczemy na średnim ogniu. Chlebki zjadamy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie - są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT
DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here