Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

Przepis, który od lat gości w mojej kuchni. Rogaliki zawsze się udają i są idealne na spotkania rodzinne. W kilka chwil znikają ze stołu. Polecam wszystkim!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Składniki na rogaliki z marmoladą – przepis

Do przygotowania rogalików z marmoladą, potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):

  • 1,2 kg mąki tortowej
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g świeżych drożdży
  • 100 g margaryny lub masła
  • 5 średnich jajek
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16 g)
  • szczypta soli
  • 500 g marmolady

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka po koreańsku - świetny dodatek do różnych dań - przepis

Wykonanie drożdżowych rogalików krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużego naczynia wrzucamy 100 g drożdży, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy oraz pół szklanki cukru. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. 

Dla Ciebie na szczęście. Miłego poniedziałku

 

Krok 2. W między czasie w oddzielnej misce rozbijamy 5 średnich jajek i mieszamy do czasu połączenia się białka z żółtkiem. Połowę połączonych jajek dodamy do ciasta, a druga połowa posłuży nam do posmarowania rogalików.

Krok 3. Po ok. 10 min. do roztworu z drożdży dodajemy pozostałe składniki: szczypta soli, połowę jaj, 100 g margaryny oraz mąkę (najlepiej przesiać mąkę przed dodaniem).

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 4. Ciasto wyrabiamy rękoma do całkowitego połączenia się składników. Najlepiej jest ugniatać ciasto ok. 10 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.

Krok 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 kawałków w kształcie trójkątów. U podstawy trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i ciasto zawijamy na kształt rogalika.

Krok 6. Po uformowaniu rogalików kładziemy je na blaszkę i smarujemy jajkami, które wcześniej zostawiliśmy. Po posmarowaniu można posypać rogaliki cukrem.

Krok 7. Posmarowane rogaliki wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200*C na ok. 20 minut, aż staną się złociste. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na kartoflankę! Takiej jeszcze nie jadłeś, rozgrzewa w chłodne dni

Dobranoc Kochani

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here