Szarlotka jest ciastem bardzo popularnym w polskiej kuchni. Wypiek ten jest niesamowicie pyszny, więc nie dziwi mnie to, że sięga po nie każda kulinarna dusza. Nie znam osoby, która nie lubi tego ciasta. Plusem szarlotki jest to, że w trakcie pieczenia w domu unosi się niesamowicie aksamitny zapach! Poza tym nie potrzeba wielu składników do wykonania szarlotki. Zdecydowanie wypróbuj ten przepis!
Szarlotka to nic innego jak ciasto, pomiędzy którym znajduje się masa jabłkowa. Wiele razy wykonywałam to ciasto i z całego serca mogę polecić Ci ten przepis, gdyż wypiek ten zawsze wychodzi idealny. Ciasto jest niesamowicie miękkie i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj domowy przepis!
Składniki na szarlotkę – przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma ma wymiary 25 x 35 cm.
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18%
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 0,5 szklanki cukru
Składniki na masę jabłkową:
- 2,5 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
Szarlotka z pianką – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 5 łyżek cukru oraz 3 łyżki kwaśnej śmietany (może to być śmietana 12% lub 18%).
Krok 2. Zimne masło lub margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Następnie oddzielamy żółtka od białek (posłużą nam później do robienia piany). Żółtka dodajemy do reszty składników.
Krok 3. Wszystkie składniki dobrze ugniatamy rękoma, aby się ze sobą dokładnie połączyły. Po dobrym wyrobieniu ciasta, dzielimy ja na dwie części i jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Krok 4. Drugą częścią ciasta wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5. Ciasto władamy do piekarnika nagrzanego do 180*C z grzaniem góra dół bez termoobiegu i podpiekamy przez ok 7 min.
Krok 6. Jabłka obieramy ze skórki, a następnie tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Potarkowane jabłka umieszczamy w garnku i prażymy przez ok. 15 min co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły.
Krok 7. Po upłynięciu 15 minut, do jabłek dodajemy dwie galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy.
Krok 8. Podprażone jabłka z galaretką wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.
Krok 9. Białka jajek ubijamy na sztywno stopniowo dodając 0,5 szklanki cukru. Całość miksujemy do czasu uzyskania błyszczącej piany.
Krok 10. Przygotowaną pianę wykładamy na jabłka, a na pianę trzemy ciasto, które włożyliśmy do zamrażalnika.
Krok 11. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C (grzanie góra dół) i pieczemy przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>