Placek drożdżowy to klasyczna i niezawodna propozycja na szybkie ciasto. Nie dość, że nie wymaga dużej ilości pracy, to również jest na każdą kieszeń. Przepis ten jest ciekawy i idealny, gdyż ciasto przygotujemy bez ucierania. Jego zaletą jest również to, że wykonujemy je z kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Polecam ten przepis każdemu!
Najbardziej uwielbiam placek drożdżowy z różnymi owocami. Ich dodatek sprawia, że ciasto nabiera nieziemskiego smaku. W moim domu najbardziej lubianym dodatkiem są wiśnie. Do wykonania tego przepisu możesz użyć różnego rodzaju owoców, a z pewnością będzie pyszne. Zdecydowanie wypróbuj ten przepis!
Zdjęcie i przepis pochodzi od Kulinarna Wiola!
Składniki na placek drożdżowy z owocami – przepis
Do wykonania tego ciasta użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Forma ma wymiary 30 x 15 x 7 cm.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 3 pełne szklanki mąki wrocławskiej
- 3 dag świeżych drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju
- aromat waniliowy
- dodatkowo owoce (ja użyłam wiśni)
Składniki na kruszonkę:
- 2 pełne łyżki miękkiego masła
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 4 czubate łyżki mąki
Wykonanie placka drożdżowego z owocami krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do przygotowanej miski rozkruszamy świeże drożdże, a następnie dodajemy również pół szklanki cukru (zamiast zwykłego cukru, można użyć cukru trzcinowego).
Krok 2. Następnie pół szklanki letniego mleka i olej wlewamy do miski, w której znajdują się drożdże wraz z cukrem.
Krok 3. Jajka rozbijamy do oddzielnego naczynia i roztrzepujemy do momentu połączenia się żółtek z białkiem. Potem całość wlewamy do miski z drożdżami, olejem, mlekiem oraz cukrem.
Krok 4. Do ciasta dodajemy również klika kropel aromatu waniliowego. Całość zasypujemy równomiernie mąką (warto ją przesiać). Następnie za pomocą drewnianej łyżki, mieszamy dokładnie składniki, do momentu w którym nie będzie grudek. Miskę nakrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2,5 h.
Krok 5. W czasie, gdy ciasto odstawiliśmy w ciepłe miejsce, przygotujemy kruszonkę. Masło, cukier puder oraz mąkę umieszczamy w niedużej misce i palcami rozcieramy składniki do momentu, w którym powstanie z nich kruszonka. Odstawiamy ją do lodówki.
Krok 6. Po upłynięciu wyznaczonego czasu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (użyłam formy o wymiarach 30 x 15 x 7 cm), a następnie łyżką wyrównujemy wierzch ciasta.
Krok 7. Przygotowane owoce układamy na wierzchu ciasta, lekko je wciskając. Następnie kruszonkę wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy równomiernie na wierzch ciasta z owocami.
Krok 8. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C (grzanie góra dół). Pieczemy przez 1h do tzw. ,,suchego patyczka”. Na koniec ciasto można również oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>