Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis

0
5283

Bułeczki czosnkowe to idealna alternatywa na poranne śniadanie. Przepis, który zajdziesz w tym artykule jest niezawodny i zawsze mi się sprawdza. Uwielbiam ten przepis, ze względu na to, że pieczywo przez długi czas zachowuje swoją świeżość. Bułeczki są uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Masło i czosnek po wpływem temperatury, dodają bułeczkom niesamowity smak. Aromatyczny smak sprawia, że to pieczywo mogłabym jeść codziennie, a zapach towarzyszący wypiekowi jest zniewalający. Domowy przepis na bułeczki jest niezwykle prosty, a składniki z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Składniki na bułeczki czosnkowe – przepis

Szklanka ma u mnie 250 ml. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

  • 2,5 szklanki mąki
  • saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • liście pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na bułeczki czosnkowe krok po kroku:

Krok 1. 2,5 szklanki mąki przesiewamy do miski, a następnie dodajemy drożdże i po łyżeczce soli i cukru. Składniki suche mieszamy.

Krok 2. Do suchych składników dodajemy 1 szklankę mleka (można dodać pół szklanki mleka i pół szklanki wody) i łyżeczkę masła.

Krok 3. Ciasto ugniatamy ręką do czasu idealnego połączenia się składników. Ciasto powinno odchodzić od rąk, a jeżeli będzie potrzeba, dodajemy trochę mąki.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty
DZISIAJ GRZEJE:  Niewiarygodnie łatwy przepis na czekoladę, którą zrobisz w kilka minut. Ona naprawdę rozpływa się w ustach

Krok 4. Dobrze wyrobione  ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.

Krok 5. W czasie gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do nie dużej miseczki dodajmy pozostałe masło, pokrojoną garść pietruszki oraz płaską łyżeczkę soli. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ząbki tarkujemy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystko dodajemy do masła, a po wymieszaniu odkładamy je do lodówki.

Krok 6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki (6-7) i formujemy je na podłużny kształt. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 7. Bułeczki nacinamy w 3 miejscach i dodajemy w każde nacięcie troszkę masła czosnkowego. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 min. Po wyrośnięciu można posmarować je mlekiem lub jajkiem.

Krok 8. Po 30 min bułeczki wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190*C góra dół z termoobiegiem. Pieczemy przez ok. 20 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowe kajzerki - są tak pyszne, że już nigdy nie kupisz ich w sklepie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie paszteciki z mięsem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here