Bułeczki czosnkowe to idealna alternatywa na poranne śniadanie. Przepis, który zajdziesz w tym artykule jest niezawodny i zawsze mi się sprawdza. Uwielbiam ten przepis, ze względu na to, że pieczywo przez długi czas zachowuje swoją świeżość. Bułeczki są uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny.
Masło i czosnek po wpływem temperatury, dodają bułeczkom niesamowity smak. Aromatyczny smak sprawia, że to pieczywo mogłabym jeść codziennie, a zapach towarzyszący wypiekowi jest zniewalający. Domowy przepis na bułeczki jest niezwykle prosty, a składniki z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Polecam!
Składniki na bułeczki czosnkowe – przepis
Szklanka ma u mnie 250 ml. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- 2,5 szklanki mąki
- saszetka suchych drożdży (7 g)
- 1 szklanka mleka
- 60 g miękkiego masła
- 3 duże ząbki czosnku
- liście pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przepis na bułeczki czosnkowe krok po kroku:
Krok 1. 2,5 szklanki mąki przesiewamy do miski, a następnie dodajemy drożdże i po łyżeczce soli i cukru. Składniki suche mieszamy.
Krok 2. Do suchych składników dodajemy 1 szklankę mleka (można dodać pół szklanki mleka i pół szklanki wody) i łyżeczkę masła.
Krok 3. Ciasto ugniatamy ręką do czasu idealnego połączenia się składników. Ciasto powinno odchodzić od rąk, a jeżeli będzie potrzeba, dodajemy trochę mąki.
Krok 4. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
Krok 5. W czasie gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do nie dużej miseczki dodajmy pozostałe masło, pokrojoną garść pietruszki oraz płaską łyżeczkę soli. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ząbki tarkujemy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystko dodajemy do masła, a po wymieszaniu odkładamy je do lodówki.
Krok 6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki (6-7) i formujemy je na podłużny kształt. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 7. Bułeczki nacinamy w 3 miejscach i dodajemy w każde nacięcie troszkę masła czosnkowego. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 min. Po wyrośnięciu można posmarować je mlekiem lub jajkiem.
Krok 8. Po 30 min bułeczki wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190*C góra dół z termoobiegiem. Pieczemy przez ok. 20 min.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>