Przepis na malinową chmurkę – to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbiane jest przez wszystkich. Wbrew pozorom robi się ją naprawdę w bardzo prosty sposób, a efekt końcowy jest zdumiewający. Polecamy to ciasto i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego 🙂

Składniki na ciasto malinowa chmurka – przepis 

Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw, na które składniki przedstawiamy poniżej. Podane składniki wystarczą, by przygotować ciasto na blaszce o wymiarach 24cm x 34 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Składniki na ciasto kruche – przepis

  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 110 g masła – trochę ponad pół kostki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kruche należy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do woreczka i schładzamy w zamrażarce prze około godzinę. Po upływie czasu ciasto należy pokroić na cienkie plasterki i wylepić nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Składniki na galaretkę z dodatkiem malin – przepis

  • 3 galaretki o smaku malinowym
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin

Malinowe galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy maliny do galaretki. Gdy zacznie ona lekko tężeć, można ją wyłożyć na przestudzony spód z kruchego ciasta. Przed wylaniem galaretki boki formy wykładamy paskami papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Kolejne warstwy malinowej chmurki – przepis

Składniki na masę śmietankową – przepis

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g bardzo zimnego serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 50-70 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Wszystkie składniki – oprócz żelatyny i wrzątku – ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny w wodzie. Po przestudzeniu wlewamy ją do kremu śmietankowego. Całość mieszamy do momentu połączania się składników. Krem równomiernie rozkładamy na zastygniętej wcześniej galaretce. Ciasto ponownie należy schłodzić w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Składniki na blat bezowy z migdałami – przepis

  • 3 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, następnie ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę rozkładamy w miarę równo na papierze do pieczenia (mniej więcej ma mieć wymiar naszej blaszki czyli 24cmx34cm). Całość posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy w 130 stopniach (pieczenie góra dół) przez około 60-70 minut. Po upieczeniu, formę od razu wyjmujemy z piekarnika.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

Przestudzony blat bezowy przekładamy na zastygniętą warstwę z masy śmietankowej. Całość schładzamy jeszcze trochę w lodówce. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here