Przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem – pyszne i efektowne ciasto

0
9213

Dziś przestawiamy Wam świetny przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem. Ciasto to posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składa się z trzech biszkoptów przełożonych masą i kolorowymi galaretkami. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego! 🙂

Składniki do wielowarstwowego kolorowego ciasta – przepis

Składniki i wykonanie orzechowego biszkoptu

  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia białek wraz z cukrem na puszystą sztywną masę. Następnie do piany jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z bułką tartą, proszkiem do pieczenia i orzechami. Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Składniki i wykonanie jasnego biszkoptu

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 4 łyżki letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrami i 4 łyżkami letniej wody do białości. Mąkę z proszkiem mieszamy z masa jajeczną. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. 

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Kolorowe ciasto, które zachwyci wszystkich – przepis 

Składniki i wykonanie ciemnego biszkoptu

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 4 łyżki letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotuj ciemny biszkopt dokładnie tak jak jasny, dodając do mąki kakao. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. 

Składniki i wykonanie masy

  • 300 g masła
  • 250 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 kieliszek likieru amaretto (można pomiąć, gdy ciasto będą jeść dzieci)
  • galaretka czerwona
  • galaretka zielona
  • 50 g mlecznej czekolady

Wykonanie masy zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem. Mleko zagotujemy, strumieniem wlewamy je do żółtek i mieszając zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy, dodając jajka, krem, pokrojone orzechy i likier. Kilka łyżek masy odkładamy do miski i resztę dzielimy na pół. Galaretki rozpuszczamy osobno w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy je do lekkiego stężenia.

Składamy ciasto wielokolorowe w jedną całość – przepis

Biszkopty w trakcie składania należy nasączyć ponczem (sok z 1/2 cytryny wymieszany z 1 kieliszkiem likieru amaretto i 3/4 szklanki zimnej wody).

Na nasączony ponczem ciemny blat nakładamy jedną część masy i wylewamy na nią tężejącą zielona galaretkę. Przykrywamy jasnym blatem i schładzamy w lodówce do momentu, gdy galaretka całkowicie stężeje. Następnie nasączamy jasny blat ponczem i wykładamy na niego druga część masy. Wylewamy drugą czerwoną galaretkę. Przykrywamy orzechowym biszkoptem i nasączamy go ponczem. Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie dekorujemy resztą masy i posypujemy startą mleczną czekoladą. Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here