Przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem – pyszne i efektowne ciasto

Dziś przestawiamy Wam świetny przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem. Ciasto to posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składa się z trzech biszkoptów przełożonych masą i kolorowymi galaretkami. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego! 🙂

Składniki do wielowarstwowego kolorowego ciasta – przepis

Składniki i wykonanie orzechowego biszkoptu

  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia białek wraz z cukrem na puszystą sztywną masę. Następnie do piany jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z bułką tartą, proszkiem do pieczenia i orzechami. Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Składniki i wykonanie jasnego biszkoptu

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 4 łyżki letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrami i 4 łyżkami letniej wody do białości. Mąkę z proszkiem mieszamy z masa jajeczną. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. 

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Kolorowe ciasto, które zachwyci wszystkich – przepis 

Składniki i wykonanie ciemnego biszkoptu

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 4 łyżki letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotuj ciemny biszkopt dokładnie tak jak jasny, dodając do mąki kakao. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. 

Składniki i wykonanie masy

  • 300 g masła
  • 250 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 kieliszek likieru amaretto (można pomiąć, gdy ciasto będą jeść dzieci)
  • galaretka czerwona
  • galaretka zielona
  • 50 g mlecznej czekolady

Wykonanie masy zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem. Mleko zagotujemy, strumieniem wlewamy je do żółtek i mieszając zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy, dodając jajka, krem, pokrojone orzechy i likier. Kilka łyżek masy odkładamy do miski i resztę dzielimy na pół. Galaretki rozpuszczamy osobno w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy je do lekkiego stężenia.

Składamy ciasto wielokolorowe w jedną całość – przepis

Biszkopty w trakcie składania należy nasączyć ponczem (sok z 1/2 cytryny wymieszany z 1 kieliszkiem likieru amaretto i 3/4 szklanki zimnej wody).

Na nasączony ponczem ciemny blat nakładamy jedną część masy i wylewamy na nią tężejącą zielona galaretkę. Przykrywamy jasnym blatem i schładzamy w lodówce do momentu, gdy galaretka całkowicie stężeje. Następnie nasączamy jasny blat ponczem i wykładamy na niego druga część masy. Wylewamy drugą czerwoną galaretkę. Przykrywamy orzechowym biszkoptem i nasączamy go ponczem. Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie dekorujemy resztą masy i posypujemy startą mleczną czekoladą. Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here