Dziś przestawiamy Wam świetny przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem. Ciasto to posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składa się z trzech biszkoptów przełożonych masą i kolorowymi galaretkami. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego! 🙂
Składniki do wielowarstwowego kolorowego ciasta – przepis
Składniki i wykonanie orzechowego biszkoptu
- 5 jajek
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia białek wraz z cukrem na puszystą sztywną masę. Następnie do piany jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z bułką tartą, proszkiem do pieczenia i orzechami. Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki i wykonanie jasnego biszkoptu
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 80 g mąki
- 4 łyżki letniej wody
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrami i 4 łyżkami letniej wody do białości. Mąkę z proszkiem mieszamy z masa jajeczną. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Kolorowe ciasto, które zachwyci wszystkich – przepis
Składniki i wykonanie ciemnego biszkoptu
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 80 g mąki
- 4 łyżki letniej wody
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Przygotuj ciemny biszkopt dokładnie tak jak jasny, dodając do mąki kakao. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×35 cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki i wykonanie masy
- 300 g masła
- 250 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 100 g pokrojonych orzechów włoskich
- 1 kieliszek likieru amaretto (można pomiąć, gdy ciasto będą jeść dzieci)
- galaretka czerwona
- galaretka zielona
- 50 g mlecznej czekolady
Wykonanie masy zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem. Mleko zagotujemy, strumieniem wlewamy je do żółtek i mieszając zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy, dodając jajka, krem, pokrojone orzechy i likier. Kilka łyżek masy odkładamy do miski i resztę dzielimy na pół. Galaretki rozpuszczamy osobno w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy je do lekkiego stężenia.
Składamy ciasto wielokolorowe w jedną całość – przepis
Biszkopty w trakcie składania należy nasączyć ponczem (sok z 1/2 cytryny wymieszany z 1 kieliszkiem likieru amaretto i 3/4 szklanki zimnej wody).
Na nasączony ponczem ciemny blat nakładamy jedną część masy i wylewamy na nią tężejącą zielona galaretkę. Przykrywamy jasnym blatem i schładzamy w lodówce do momentu, gdy galaretka całkowicie stężeje. Następnie nasączamy jasny blat ponczem i wykładamy na niego druga część masy. Wylewamy drugą czerwoną galaretkę. Przykrywamy orzechowym biszkoptem i nasączamy go ponczem. Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie dekorujemy resztą masy i posypujemy startą mleczną czekoladą. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>