Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem – to połączenie, to coś wspaniałego

0
53087

Sezon na śliwki wciąż trawa, więc warto wykorzystać go w stu procentach i przygotować pyszne kruche ciasto z budyniem i śliwkami. Jest bardzo dobre i dość proste w wykonaniu. Z pewnością poradzicie sobie z nim doskonale. 

Składniki na kruche ciasto ze śliwkami

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Wykonania kruchego ciasta krok po kroku

Krok 1. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła wcześniej pokrojonego na małe kawałki, śmietany, soli i proszku do pieczenia należy zagnieść jednolite ciasto. Jeśli robimy to ręcznie, to starajmy się zrobić to szybko, by zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi.

Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (większa będzie na spód, a mniejsza na wierzch). Ciasto zawijamy w woreczki i schładzamy przez godzinę w zamrażarce.

Krok 3. Blachę o wymiarach ok. 35 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Krok 4. Po upływie czasu potrzebnego na schłodzenie ciasta wyciągamy z zamrażarki większą jego część. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Lekko dociekamy dłonią i podpiekamy na rumiano przez 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.

Krok 5. Gdy ciasto ostygnie wykładamy papierem do pieczenia brzegi blaszki.  

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na środek ciasta

Potrzebować będziemy następujących składników:

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 szklanki mleka
  • 600 g małych śliwek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Jak przygotować nadzienie do kruchego ciasta ze śliwkami – przepis

Krok 1. Trzy szklanki mleka wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wlewamy dobrze wymieszany proszek budyniowy z pozostałym mlekiem. 

Krok 2. Gotowy gęsty budyń odstawiamy do ostudzenia. Przykrywamy go wcześniej kawałkiem folii, by zapobiec w ten sposób powstaniu kożucha.

Krok 3. Na podpieczony kruchy spód wylewamy zimną masę budyniową i układamy na nią śliwki, wcześniej przekrojone i wypestkowane. Śliwki układamy skórką do dołu. Na śliwki ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część zimnego ciasta. 

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, wówczas jest gotowe, by je pokroić. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here