Sezon na śliwki wciąż trawa, więc warto wykorzystać go w stu procentach i przygotować pyszne kruche ciasto z budyniem i śliwkami. Jest bardzo dobre i dość proste w wykonaniu. Z pewnością poradzicie sobie z nim doskonale.
Składniki na kruche ciasto ze śliwkami
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonania kruchego ciasta krok po kroku
Krok 1. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła wcześniej pokrojonego na małe kawałki, śmietany, soli i proszku do pieczenia należy zagnieść jednolite ciasto. Jeśli robimy to ręcznie, to starajmy się zrobić to szybko, by zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi.
Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (większa będzie na spód, a mniejsza na wierzch). Ciasto zawijamy w woreczki i schładzamy przez godzinę w zamrażarce.
Krok 3. Blachę o wymiarach ok. 35 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 4. Po upływie czasu potrzebnego na schłodzenie ciasta wyciągamy z zamrażarki większą jego część. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Lekko dociekamy dłonią i podpiekamy na rumiano przez 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Krok 5. Gdy ciasto ostygnie wykładamy papierem do pieczenia brzegi blaszki.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na środek ciasta
Potrzebować będziemy następujących składników:
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 3,5 szklanki mleka
- 600 g małych śliwek
Jak przygotować nadzienie do kruchego ciasta ze śliwkami – przepis
Krok 1. Trzy szklanki mleka wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wlewamy dobrze wymieszany proszek budyniowy z pozostałym mlekiem.
Krok 2. Gotowy gęsty budyń odstawiamy do ostudzenia. Przykrywamy go wcześniej kawałkiem folii, by zapobiec w ten sposób powstaniu kożucha.
Krok 3. Na podpieczony kruchy spód wylewamy zimną masę budyniową i układamy na nią śliwki, wcześniej przekrojone i wypestkowane. Śliwki układamy skórką do dołu. Na śliwki ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część zimnego ciasta.
Krok 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, wówczas jest gotowe, by je pokroić. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>